Адриана Вилагош после Дохе иде на Тенерифе: По чешком рецепту у првој сениорској сезони

Једна од узданица српске атлетике Адриана Вилагош (20) ове сезоне је закорачила у сениорске воде, иако иза себе већ има успехе у овој конкуренцији.
atletika
Фото: Приватна архива

Девојка из Малог Иђоша, коју тренира мајка Ђерђи, европска је јуниорска рекордерка у бацању копља хицем од 63,52 метра којим је одбранила светску титулу у овом узрасту 2022. године.

После сребра на ЕП 2021, прошле сезоне је успела да освоји злато које јој је недостајало у јуниорском стажу. У међувремену је остварила велики успех и на сениорској сцени – постала је европска вицешампионка 2022. у Минхену победивши светску рекордерку Барбору Шпотакову.

Иако је 2023. прошла неким делом мимо планова због повреде лакта десне руке којом баца, Адриана стрпљиво напредује ка новим изазовима. Припреме за прву сезону у категорији млађих сениорки са тренером и спаринг партнерком Вираг Бачи, одрадила је у Дохи од 16. децембра до 13. јануара, где су тренирале у одличним условима.  

– Адриана копље није бацала, нити имала у рукама, од Светског првенства у Будимпешти у августу. Ни у Дохи није бацала максималне хице. Не осећа више бол, а на прегледу у тамошњој болници видело се да има малих упала што је нормално јер је почела да баца копље. Ради вежбе које су јој тамо преписали. Идемо постепено, па је прва радила са копљем од 400 грама, па 500, а са најтежим од 600 грама тек треба да почне – објаснила је тренутну ситуацију за „Дневник“ Ђерђи Вилагош.  

Новост у каријери бисера наше „краљице спортова“ је сарадња са једним од најбољих тренера за копље на свету, Чехом Давидом Секереком, који подучава првакињу планете, Јапанку Харуку Китагучи.

– План је да он мени буде ментор и помогне у раду. Били смо у Чешкој пет дана, пратили како тренира његова група, којој се Адриана тада прикључила. Научили смо пуно нових вежби, доста интересантних ствари у њиховом раду и део смо укључиле у наш план и програм. Ми радимо разноврсније, или на другачији начин. Једино имамо проблем са комуникацијом, пошто он не прича енглески, само чешки, али сналазимо се. Јапанка је, на пример, научила чешки јер ради с њим већ четири године – описала је Вилагош детаље нове сарадње.

Управо са групом Давида Секерека Адриана ће почети нове припреме на Тенерифима 20. фебруара и њен први одлазак на ову локацију трајаће до 7. марта.

– Циљ је да полако напредујемо са бацањем копља и тамо ћемо користити справу од 600 грама, а најбитније је да не буде болно за Адриану. До сада смо већ напредовале, јер бацамо са залетишта, док у Дохи нисмо ни стигле до залетишта, два, три хица можда само. Ако све буде у реду са руком после 7. марта бисмо одмах отишле у Португалију на Европски бацачки куп, на ком се Адриана такмичила претходне две године – поручила је Ђерђи Вилагош.


Рим сигуран, до Париза што пре

Адриана има норму за сениорско Европско првенство у Риму које се одржава у јуну и на ком брани сребро из Минхена, а у плану су и Олимпијске игре у Паризу у августу.  

– Волеле бисмo да на почетку сезоне реши одлазак у главни град Француске, да не чекамо Рим или неки каснији митинг за евентуалну норму од 64 метра или бодове за светски ренкинг. Сада је 21. на листи, али треба неки добар резултат како би се осигурала и остала међу 32 девојке колико може да их буде у овој дисциплини – објаснила је Ђерђи Вилагош.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести