Амбијент и масовност за боље сутра у војвођанском футсалу

НОВИ САД: Футсал лига Војводине (ФЛВ) почиње следећег викенда, а једино ново име јесте Фул фил из Суботице.
f
Фото: Boris Pravilović/Privatna arhiva

Такмичење ће се спровести у две групе, север и југ, од по шест клубова. Лигама ФЛВ и Омладинском руководиће Борис Правиловић.

Занимљиво је то да је то први комесар који по вокацији није из фудбала, што и јесте тенденција да сва службена лица, играчи и тренери буду из футсала. Правиловић је спортски стаж започео као секретар КМФ Летећи Холанђанин из Врбаса, био је секретар футсал комисије ФСВ у два мандата, а као делегат стигао је и до Прве лиге.

– Полако се ствари сређују у футсалу и долазе на своје место. Кренуло је све од ФСС, односно пресудну улогу за побољшање услова у фитсалу припадају координатору Бојану Павићевићу, чијим доласком много тога се променило на боље и наш спорт се сада гледа другачијим очима. Корона је умногоме утицала да не буде рапиднијег помака – рекао је Правиловић.

Војводина је некада имала највише регистрованих футсал клубова.

– Нажалост, у последње скоро две деценије чак 18 клубова се угасило. Срећом поново су почели да се оснивају нови клубови. У складу са својом финансијском могућношћу ФСВ помаже футсал клубове новчано, опремом и финансијски. Ситуација није ни мало лака, али се надамо да ће добри резултати наших репрезентација бити нови замајац за популаризацију и битисање клубова. КМФ Нови Сад је сјајан пример како спој спорта и привреде може допринети резултату.

Протекле сезоне Омладинска футсал лига Војводине била је најбројнија у Србији.

– Ове године регион Запад нас је претекао, чак имају пет нових клубова, Ниш ће имати две лиге. Акценат смо ставили на Омладинску лигу, зато смо увели да дечаци могу паралелно да играју фудбал и футсал. Рад са млађим категоријама једино футсал може да подигне на виши ниво. Условили смо сениорске клубове да морају да имају омалдинску селекцију. Мој задатак је да, поред вођења такмичења, уз колегу Предрага Бељевића и у сарадњи са председником комисије ФСВ Жељком Малинићем, генералним секретаром ФСВ Миодрагом Цвијићем и референтом за футсал Николом Томичићем, направимо амбијент да што више омасовимо футсал у Покрајини, како бисмо имали још две лиге.  


Лига почиње 24. септембра

У Футсал лиги Војводине у Групи А (север) такмичиће се: Жак јуниор Сомбор, Летећи Бајмочани, Фул фил Суботица,  Летећи Холанђанин Врбас, Спартак Суботица и Хајдук Кула, а у групи Б (југ) Форум Вршац, Индианс 2013 Инђија, Танго Нови Сад, Краљевићево Качарево, Кикинда и Фортуна Футог. У првом колу (24–27. септембар) састаће се: Жак јуниор – Фул Фил, Л. Холанђанин – Хајдук, Спартак – Л. Бајмочани, Индианс 2013 – Кикинда, Краљевићево – Форум, Фортуна – Танго.


Фото: Boris Pravilović/Privatna arhiva

У овој сезони такмичиће се 17 клубова, узраста од 15 до 18 година, с тим да ће клубови моћи да користе по два играча 2002. годиште.

– Новина је да ће прваци региона Војводина, Београд, Исток и Запад, играће међусобно од полуфинала за првака Србије, што смо прошле године само то ми имали на територији Покрајине. Јавила се жеља да се покрене експериментално кадетска лига.

ФСВ покренуо је опсежну акцију увођења информационог система Комет. Сада ће се у Војводини поред фудбала, он користити у женском фудбалу и футсалу, што је карактеристично само за први ранг такмичења на државном нивоу.

– Велика одговорност биће на клубовима и службеним лицима, међутим, надамо се да се то брзо имплементирати, јер ће с Кометом бити знатно олакшан рад – сматра Правиловић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести