Анета Максути: Част је играти за Србију

Стонотенисерке Новог Сада су на недавно одржаном Првенству Србије освојиле готово све што се може освојити, а посебно се истакла Анета Максути са триплом круном.
Aneta Maksuti Foto:Dnevnik.rs
Фото: Анета Максути Фото:Дневник.рс

Максутијева је била најбоља појединачно, у пару с Викторијом Тружински освојила је дубл, а са Ивором Катићем из Аде и микс дубл.

Познавоци овог спорта, с којима смо разговарали, нису могли да се сете, нити да пронађу податак, да ли се овако нешто десило у историји нашег стоног тениса. У најмању руку, трипла круна је велики раритет и утолико је успех Анете Максути већи, а пошто намерава да се бави овим спортом још дуго, непознаница је докле може да напредује у спорту у којем доминирају играчи из Азије.

Анета тренира стони тенис већ 15 година, а почела је угледајући се на брата. Почеци су јој везани за Сенту, а пре Новог Сада наступала је једну сезону за Панонију.

Освојили сте све три круне, а у појединачној конкуренцији сте до злата дошли са свега три изгубљена сета. Да ли сте очекивали овакав успех?

- Нисам, иако сам свесна свог квалитета. Срећа је што је шампионат почео мешовитим паровима, тада нисам била на жељеном нивоу, али је мој партнер Ивор Катић “извукао” меч. Већ другог дана све је ишло како сам желела, играла сам веома добро и изуетно сам задовољан учињеним – истакла је Анета Максути, уз допуну да јој је 11 мечева одиграних на турниру у Румунији пре шампионата Србије подигло самопоуздање.

Да заокружите перфектну сезону, остало вам је освајање клупске титуле. Да ли можете до четвртог успеха?

- Стонотениски клуб Нови Сад је веома амбициозан, нас четири радимо на томе да се титула врати у Нови Сад. Пре две сезоне смо биле најбоље, прошле године је фалило мало среће да у финалу, које је трајало пет сати, савладамо Обилић из Новог Кнежевца. Иако до јуна има још доста времена, желимо најпре да с првог места уђемо у доигравање, а за то ће нам бити потребан тријумф над Обилићем 4:1 или 4:2 у победама, јер смо поражене у првом кругу (4:2).

 Обилић је највећи ривал?

- Тако је. Мислим да не би требало да се деси да Нови Сад и Обилић не одлучују о титули. Наше све играчице су побеђивале ривалке из Новог Кнежевца на недавном Топ 16 турниру, као и на првенству Србије, тако да имамо права да се надамо. Ипак, нећемо много да причамо унапред и оставићемо све за јун. Но,збиљно се припремамо и надамо се најбољем.

Играчице из вашег клуба су поделиле сва одличја на појединачлном првенству Србије. Колико вам значи игра у клубу где се готово не зна ко је јачи?

- То нам много помаже, јер лакше је напредовати у клубу где су играчице квалитетне. Велику захвалност дугујемо тренерима Бранку Ђурићу и Слободану Стојанову за квалитетан рад.

Није вас било у минулом сазиву репрезентације Србије, за разлику од неких прошлих акција. Да ли очекујете позив у национални тим?

- Играла сам већ на светским првенствима, али ме није било на последњем. Колико знам, због трипле круне коју сам освојила, бићу позвана у репрезентацију. Окупићемо се у мају, тако да се и за то интезивно спремам. За мене је велика част да играм за Србију, посебно на тако високом нивоу и на великом такмичењу.

Где видите наш женски стони тенис у блиској будућности?

- Србија је увек имала велике успехе на Европским првенствима у конкуренцији јуниора и надам се да ће се тренд успеха наставити и у сениорском стажу. Најбољи стони тенис се игра тек око 30. године живота, најбољи показатељ за то у Европи су Румунке, тако да наш тим има доста времена за успехе. Увек је тешко бити у врху  јер велика већина репрезентација има пуно Кинескиња, које су најбоље играчице. Да бисмо све дошле на врхунски ниво, потребно је минумум шест сати тренинга дневно, не као сада четири до пет, али и више припрема, турнира... Што се мене тиче, уживам у стоном тенису, а имам велику подршку своје породице. Играм и за њих, а планирам још дуго да се бавим спортом, тако да има времена за све – рекла је Анета Максути, тренутна владарка стоног тениса у Србији.

 Марко Ристић

Стил специфичан

Познаваоци стоног тениса кажу да играте као мушкарац, шта то тачно значи и шта вас то издваја од противница?

- Већина играчица игра веома близу стола, на контру, код мене је стил другачији. Волим да сам даље од стола, да вучем спинове, а генерално имам снажне ударце и из форхенда и бекенда, па ми зато често кажу да играм као мушкарац.

Студије упоредо с рекетом

Анета студира српски језик у контакту с мађарским (српски као нематерњи језик) у Новом Саду. На четвртој је година, још јој је неколико испита остало  до краја. Каже да јој учење не пада тешко, осим усред припрема за велике турнире.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести