Атлетичарка Војводине Марина Живковић задовољна првом млађесениорском сезоном

Перспективна вишебојка и државна рекордерка Марина Живковић почетком октобра 2020. године преселила се из родне Кањиже у Нови Сад и постала је члан Атлетског клуба Војводина, у ком је почела да ради са нашим најбољим тренером Гораном Обрадовићем, учитељем Иване Вулете.
1
Фото: Н. Дукадиновић

Уз одличне услове у Српској Атини и добру групу клупских колега, Марина је прешла из јуниорског у млађесениорски узраст. У статистици наше краљице спортова оставила је у млађој категорији два државна рекорда, под кровом и на отвореном. У петобоју се зауставила на 3.702 бода 2019. године, а 2020. у седмобоју је стигла до бројке 5.029. Први поменути резултат број један код нас стајао је нетакнут 23 године, а други чак 35.

Под руководством Обрадовића очекивао се успешан прелазак у категорију млађих сениорки, што је и испуњено. Наставила је двадесетогодишња Марина да ниже одличја на балканским првенствима, пошто је узела сребро на сениорском у Смедереву личним рекордом од 5.036 поена, када је у стартној листи била једна од најмлађих. Као јуниорка у ризници је имала две вицешампионске и једну титулу са овог такмичења.

– Циљали смо медаљу на мојој првој сениорској Балканијади, али смо очекивали златну и норму за Европско првенство у Талину за млађе сениорке – казала је Марина Живковић. – Такмичење у Смедереву било је, међутим, чудно. Због проблема са електроником око пет пута смо стартовале у трци на 100 метара преко препона. То ме је мало деконцентрисало и слабије сам истрчала, а после нисам надокнадила поене. Наравно да сам била разочарана што нисам отишла на ЕП, јер сам била спремна и сви параметри су показивали да могу то да урадим. Срећна околност је што ћу 2023. године поново имати прилику јер ћу још бити у овом узрасту.


Напредак

Марина Живковић је 2021. године забележила личне рекорде и у петобоју и седмобоју, а како каже, од почетка рада у Новом Саду и промене тренера, највише је напредовала на 100 м преко препона.

– Ту ми је лични рекорд био 14,75 секунди, а сада је 14,40. Поправила сам и најбољи резултат на 800 метара који је сада 2:19, као и у бацању копља на 39,41 метар – рекла је Живковић.


Марина је стигла и до титуле државне првакиње у седмобоју, што се и очекивало, а на исти начин је и закорачила у сезону, јер је у дворани, такође била прва и то другим најбољим резултатом икада у Србији од 3.883 бода у петобоју. Испред ње је само сениорски државни рекорд Иване Вулете – 4.240.

– Задовољна сам сезоном, била је добра, а зимски део је, по мени био успешнији – сматра Марина Живковић.

Српска вишебојка завршила је припремни период и све је усмерено ка такмичењима у 2022. години, за коју су циљеви одређени, а међу њима нису они везани за светско и европско за њен узраст, пошто ове сезоне нису у календару.

– У дворани ми је најважније државно првенство у фебруару и да током зиме поново будем близу 4.000 поена или да оборим лични рекорд. На отвореном опет идем ка цифри од 5.500 бодова, на медаљу на Балканијади, а надам се и одласку на Универзијаду у Кину – истакла је Марина Живковић.

        К. Бугарски

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести