БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА "БЕОГРАД - БАЊАЛУКА": Србија и Српска заједно

"Србија и Српска заједно" порука је са презентација бициклистичке трке "Београд - Бањалука" која је одржана у Обреновцу у којем ће кружном трком 17. априла почети 18. издање овог догађаја.
1
Фото: Презентација бициклистичке трке, фото: РТРС

У прелепом амбијенту нове зграде библиотеке „Влада Аксентијевић” окупиле су се бројне званице, представници градова кроз које трка пролази, као и људи из друштвеног живота ове општине. Све присутне поздравио је председник Милош Станојевић.

- Увек је посебан тренутак када бициклисти пролазе кроз Обреновац, а сада ће то бити посебна част јер ћемо бити домаћини кружне трке. Част нам је што смо део ове братске, пријатељске приче. Задатак свих нас је јасан, да се бринемо о себи и понашамо се као браћа и сестре као што смо увек радили – рекао је Станојевић.

Први човек трке Владимир Куваља је поред захвалности Обреновцу, градовима домаћинима и властима Србије и Српске, који су чврсто стали иза овог догађаја, нагласио да ће ТВ сигнал бити емитован у 57 земаља света.

- Уз подршку свих људи који су укључени у организацију, трудили смо се да ове године подигнемо ниво и када је у питању производња. Сваку етапу снимаће шест камера, тако да ћемо имати додатне прилике да на најлепши начин представимо наше дивне земље. Заиста сам срећан што из године у годину расте интересовање градова за гостовање, па сада могу да кажем да ће 2025. године највероватније променити назив у „Трка кроз Србију и Републику Српску“ – рекао је Куваља.

Први пут ће караван проћи кроз Рудо, што ће бити и пролазни циљ треће етапе.

– Многе генерације, посебно оне новије, не знају где се налази наша општина која је на граници, наслоњена на Чајетину и Прибој. Имамо много тога да покажемо, да свој град приближимо региону и свету. Имаће шта да се види и чује. Данас се у Обреновцу осећам као код куће, а свако ко дође у наше место током трке осећаће се исто као и ја сада – рекао је начелник Рудог Драгољуб Богдановић.

Дебитант у трци је и Братунац, а први човјек општине Лазар Продановић не сумња да је ово почетак дугогодишње сарадње.

– Посебно ме радује што ћемо за двадесетак дана реализовати идеју која се родила пре више од годину дана. Уверен сам да ће многи наши суграђани, посебно школарци, имати прилику да виде професионалце и ко зна, можда и крену њиховим стопама. Надам се да ће наредне године нека од етапа кренути са Братољубовог моста, који су изградиле заједничке снаге Српске и Србије - нагласио је Продановић.

Велику улогу у расту трке имао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је својим ангажманом и ауторитетом отворио многа врата организаторима трке.

- Ове године имаћемо представнике из више од 30 земаља, а 57 ће бити директно преношено. То је сјајан начин да сви они виде шта је лијепо и добро што Република Српска и Србија имају. Ово је велики догађај, намерно користим ту реч јер је много већи од спортског догађаја. Трка је јединствена прилика да покажемо да смо народ који је апсолутно спреман да поштује туђе и поштује своје, да се дружимо и умемо да организујемо овако велике догађаје на прави начин – рекао је Цицовић.

Првог дана, 17. априла, у Обреновцу ће се одржати кружна трка. Дан касније на програму је етапа дуга 140 километара од Београда до Бијељине.

Трећа етапа је 19. априла, од Зворника преко Братунца и Шековића до Власенице (139 километара), а потом следи најтежа етапа која се вози од Вишеграда преко Рудог, Рогатице и Сокоца до Јахорине.

Посљедња етапа на програму је 21. априла од Добоја до Бањалуке.

С. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести