Близанци Јован и Петар бисери српске краљице спортова

НОВИ САД: У трци на 60 метара преко препона на Првенству Србије за јуниоре атлетичар Војводине Јован Чанак (2002. годиште) победио је временом 8,03, оборивши државни рекорд стар 20 година.
a
Фото: Privatna arhiva

Пре него што је ученик Феђе Камасија поставио овај резултат, власник рекорда дугог две деценије био је  Ненад Лончар са 8,06 секунди.

Пре три седмице Јован је на јуниорском Првенству Београда побољшао лични рекорд са 8,21 на 8,12 секунди. Овог викенда учествује на сениорском државном шампионату на високим препонама и на основу резултата на нижим требало би да иде око 8,20 секунди. Главно такмичење биће му Балканијада у Софији, 13. фебруара, где би могао и испод осам секунди, очекивања су Феђе Камасија.

Узимајући резултате у дворани као параметар за сезону на отвореном, реално је да Јован испуни норме за два велика такмичења.

У трци на 110 метара преко препона очекујемо да се нађе на Европском јуниорском првенству у Талину, за које мора да истрчи 14.25 секунди, и на Светском првенству у Најробију, за које је норма 14.15.

Јованов близанац Петар је перспективан скакач удаљ. У краљици спортова су од 13. године, када им је тренер био Ференц Камаси. Његов син Феђа преузео је браћу Чанак пре три сезоне, а ова им је последња јуниорска.

Петар је на јуниорском Првенству Србије био други са 7,07 метара. То му је за два центиметра слабији резултат од личног рекорда од прошле године. Имао је летос проблем са задњом ложом, јесенас је оперисао крајнике, тако да се очекује да се у следеће две - три седмице прикаже у најбољем светлу. Може до 7,20 метара, а за сезону на отвореном циљамо норму за Европско у Талину од 7,35.

Занимљиво је да се Јован и Петар баве истим дисциплинама као и београдски пар близнакиња Ања (препоне) и Сара Лукић (даљ), али тренер Новосађана не би преурањено да прави неку паралелу. 

Петар може да буде и добар троскокаш. Техника му је добра, талентован је, али сам опрезан с тренинзима, јер сматрам да још треба да сазрева. Стрпљив сам, не бих се коцкао у овом узрасном добу, али има предиспозиција да постане можда и бољи троскокаш него скакач удаљ, сматра Феђа Камаси.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести