Ботас био најбржи у Монци и стартује први у суботу, али последњи у недељу због замене мотора

Возач Мерцедеса Валтери Ботас био је најбржи у квалификацијама за спринт пред трку за Велику награду Италије на стази у Монци у шампионату Формуле 1.
botas1
Фото: Tanjug (Lars Baron/Pool photo via AP)
Он ће стартовати први у суботу у спринту, који ће одлучити о бодовима у укупном поретку, али и о пол-позицији на трци у недељу. Ботас, који на крају сезоне напушта Мерцедес и прелази у редове Алфа Ромеа, имао је 96 хиљадитинки предности у односу на тимског колегу. Други најбржи у петак био је шампион Луис Хамилтон, такође из Мерцедеса, док је трећи био Макс Ферстапен из Ред Була, водећи у генералном пласману.
Али, Ботас ће у недељу без обзира који пласман оствари на спринт трци стартовати са последње позиције, јер ће четврти пут ове сезоне заменити мотор на болиду. Наиме, возачи на располагању током сезоне имају по три мотора, па је Ботас кажњен померањем на зачеље стартног поретка у трци. Казна се не односи на спринт трку.
Четврти је био Ландо Норис, а пети Данијел Рикардо – обојица из Мекларена. Шесту позицију заузео је Пјер Гасли из Алфа Таурија, а двојац Ферарија који чине Карлос Саинц и Шарл Леклер нашао се на седмом и осмом месту. Девети је Серхио Перез из Ред Була, док је десети Антонио Ђовинаци из Алфа Ромеа.
Нови формат спринт квалификационе трке дебитовао је у јулу на Силверстону, а ово је други пут у историји славног шампионата да се вози спринт трка. Да подсетимо, трка је дуга 100 километара (18 кругова у Монци) и траје 25-30 минута. Бодове ће добити три првопласирана возача – први три бода, други два, а трећи један бод у генералном пласману. Спринт трка ће дати и поредак на главној трци која се вози у недељу.
Спринт трка на програму је у суботу од 16.30, а трка за Велику награду Италије вози се у недељу од 15 часова.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести