Бранковић: Атлетска стаза на "Маракани" изгубила сертификат

БЕОГРАД: Стаза стадиона "Рајко Митић" изгубила је сертификат за одржавање атлетских такмичења, што значи да више ниједан објекат у Београду од стране Светске атлетике неће имати право да организује надметања, изјавио је за "Спортски журнал" директор Српског атлетског савеза (САС) Слободан Бранковић.
Atletska staza/Tanjug/D. Anicic
Фото: Танјуг/Душан Аничић/Атлетска стаза

Сваког часа очекујемо да нам из Монака пошаљу нову листу сертификованих стаза у Европи. То значи да на ниједном атлетском објекту у главном граду неће бити признати остварени резултати. Ни на нашем највећем стадиону, али ни на стази на Војној академији. На оба објекта је 2009. изливена "мондо" подлога због Универзијаде. То је захтев великих атлетских такмичења, да објекат на ком се одржавају и где се спортисти загревају, има исту врсту стазе. Мондо је такмичарска писта која се ставља обично тамо где ће бити велико надметање. На њој се, јер је тврда, постижу бољи резултати. Међутим, није здрава за тренирање, страдају покоснице, зглобови, тетиве. Ипак се код нас и на њој свакодневно радило, рекао је Бранковић.

Директор САС каже да је овој подлози рок трајања две године.

Извођач радова даје две године. Све има свој век употребе. Али то је нешто друго када је у питању губљење сертификата. Морају да се испуне други критеријуми да би се он добио. Тако да стаза у Кошутњаку никада није ни имала, служила је од почетка само за тренинг, додао је он.

Бранковић је објаснио на који начин атлетски објекат може да остане без лиценце.

Без лиценце се остаје када подлога видљиво пропадне, излиже се, укажу се пукотине, линије се не виде, закључио је Бранковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести