Буковчанка Милана Симић намерна да Немице скине с трона

Милана Симић из Буковца, чланица Стрељачког клуба Бијатлон, скренула је пажњу спортске јавности на себе у релативно новој дисциплини - таргет спринту.
Приватна архива/Милана Симић на ватреној линији у Египту
Фото: Приватна архива/Милана Симић на ватреној линији у Египту

На Светском купу у Египту (Гиза) освојила је три медаље, одличје  у појединачној конкуренцији ју је лансирало на прво место, а следе јој  још четири такмичења.

У овом спорту, најсличнијем бијатлону, Милана је једна од пионирки код нас, а поред стрељачких квалитета  потребна је и атлетска спрема. Трчи се три круга од 400 метара и потребно је и погодити пет падајућих мета (између сваког круга) са 10 метара из ваздушне пушке.

- Веома сам задовољна постигнутим резултатом у Египту, то је била права провера мог тренутног стања, с тим што  сам далеко од врхунца форме. Циљ ми је да будем најспремнија у августу када је финале Светског купа у Немачкој. Желим да до краја сезоне скинем Немице с трона, владају овим спортом у последњих шест година, највише улажу, измислили су ову дисциплину, а и оружје с којим се такмичимо производи се у Немачкој. Ако се домогнем постоља на крају сезоне биће то изузетан успех и замајац за будућа такмичења – каже Милана.


Три године у ОК Војводина

Трећу годину је Милана Симић физиотерапеут у Одбојкашком клубу Војводина НС семе и поред великих обавеза стиже да се бави таргет спринтом.

- Нажалост, веома кратко спавам – рекла је шаљиво Симићева. –Обавезе у клубу су обимне, а своје трениге усклађујем са првом екипом. Углавном тренирам рано ујутру и касно увече, а сан надокнађујем на путовањима са одбојкашком екипом, па се сви због тога шале на мој рачун. Захвална сам Војводини што има разумевања за моје повремене изостанке због такмичења, а посебно кондиционом тренеру Александру Иванчевићу који ме спрема, као и Мирославу Шегрту за стрељачке тренинге.

Ускоро мастер медицине

Рад на рехабилитацији и физиотерапији профилисао је Милену  у стручњака за скочне зглобове за које се заинтересовала због своје повреде.

Пише мастер рад на Медицинском факултету код ортопеда хирурга др Срђана Нинковића, са којим сарађује.


Интересантно је  како је ова девојка ушетала  у овај спорт.

- Мој први контакт са оружјем био је 2014. године, у време када сам се бавила атлетиком и била судија. На једном такмичењу, пришао ми је непознат човек и питао ме да ли бих пробала таргет спринт. Прихватила сам и после два месеца тренирања отишла сам на такмичење Светског купа и била прва испод црте за финале. То је био мотив да останем у овом спорту, а пошто сам условно речено фанатик у свему што радим стигли су и резултати. Жеља да се бавим стрељаштвом никада ми није мањакала, а таргет спринт је комбинуја стрељаштва и атлетике, којом сам се озбиљно бавила до повреде скочног зглоба.

Таргет спринт је у експанзији, привлачи све више такмичара и публике.

- Динамична је дисциплина, а изазов је озбиљан, посебно када гађаш мете с пулсом од око 200. На почетку су тренизи одвојени, касније се спајају што се ради када си најспремнији. Овај спорт је у експанзији, а када се прочује за резултате очекујемо још већу базу такмичара.

Поред такмичења у иностранству, има их и у Србији, а Симићева најављује боље резултате у јачој конкуренцији.

- Следеће такмичење одржаће се 4. априла у Београду, на стадиону Војне академије, а касније и у Новом Саду. Од 29. маја до 2. јуна је Светски куп у Италији, на коме ће учествовати Британке, Немице и Италијанке,које тренутно доминирају .Овај спорт није скуп,али неопходни су нам спонзори, јер сада трошкове углавном подмирују клубови.Искрено, надам се бољим условима за тренинге и још бољим резултатима – поручила  је Милана Симић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести