Четири одличја за српске тимове на ЕП у гађању ваздушним оружјем

ТАЛИН: Последњег дана Европског првенства у гађању ваздушним оружјем у Талину српски стрелци су освојили четири медаље. Злато је освојила мушка екипа ваздушном пушком, сребро жене пушком и пиштољем и бронзу мушкарци пиштољем. Србија је једина нација која је освојила медаље у све четири екипне конкуренције и међу најтрофејнијим је земљама које су наступале у Талину.
s
Фото: Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević na postolju

Наши стрелци су на Европском првенству освојили осам медаља. Две бронзе су освојили јуниори екипно пушком, док су сениори "упуцали" шест медаља. Уз ова четири одличја, Дамир Микец је био златни пиштољем, а исту медаљу освојио је и у миксу са Зораном Аруновић. Најуспешнији српски стрелац у Талину је Дамир Микец, који је поред два злата и квоте за Париз освојио и бронзу екипно. Мало је фалило и Зорани Аруновић, која је са Микецом узела злато у миксу и сребро екипно, а појединачно је била осма у финалу.

Мушка екипа пушком у саставу Милутин Стефановић, Миленко Себић и Лазар Ковачевић је у првом делу квалификација била шеста и прошла у други део где је одлично гађала и као прва ушла у меч за злато. Ривали су им били другопалсирани Аустријанци. У том дуелу енигме није било Срби су од почетка гађали одлично и убедљиво су славили са 16:2. Бронзе су припале Немачкој, која је са 17:9 победила Украјину и Шведској која је била боља од Норвешке са 16:12.

Женска екипа пушком у саставу Теодора Вукојевић, Ивана Анђушић Максимовић и Андреа Арсовић у првој фази кавлификација еј биал шеста, а у другој је гађала много боље и са прве позиције ушла у меч за злато са Норвешком. Финални меч није добро почео за наше девојке, Норвежанке су низале одличне серије и убрзо повеле са 13:1, а онда је уследио невероватни камбек Српкиња, после 15:5 имале су пет фантастичних серија и дошле до изједначења, али у последњој серији нису задржале концентрацију и Норвежанке су славиле са 17:15. Бронзе су припале Пољакињама које су савладале Мађарице са 16:10 и Немицама које су победиле Швајцаркиње са 16:12.

Женска екипа пиштољем у саставу Зорана Аруновић, Бранкица Зарић и Јована Тодровић је у првом делу квалификација била пета. Пошто је било само седам тимова у другом делу квалификација је за медаље конкурисало само четири репрезентације, тако да је дељена само једна бронза. У дргом делу квалификација Српкиње су биле најпрецизније и ушле су у меч за злато са Пољакињама. У том дуелу трема је учинила своје код младе Јоване Тодоровић, која је већи део меча лоше гађала, па су Пољакиње убрзо повеле са 14:2. Онда су уследиле три одличне серије наших девојака, али нажалост није дошло и до преокрета, па су Пољакиње славиле са 16:8. Бронза је припала Мађарицама које су победиле Немице са 16:6.

Екипа пиштољем у саставу Дамир Микец, Димитрије Гргић и Душко Петров је у првом делу квалификација била трећа и пласирала се међу осам тимова који су наставили такмичење. У другом делу квалификација Срби су поново били трећи и ушли су у меч за бронзана одличја. Ривали су им били шестопласирани Бугари. У првом делу финала предност су имали Бугари, али су наши момци успели да изједначе на 8:8 и од тада су преузели ствари у своје руке. Били су прецизнији и концентрисанији и на крају су славили са 16:10. Друга бронза је припала Украјини која је победила Летонију са 17:13. Злато је освојилаТурска победивши Немачку са 16:14.

Г. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести