Дамир Микец: Надмашити резултат из Пекинга

Дамир Микец један је од најскуснијих српских спортиста у олимпијском тиму за Токио. Једини је члан стрељачке репрезентације који иза себе има три учешћа на највећој светској смотри. Дебитовао је 2008. године у Пекингу.
Damir Mikec
Фото: ССС

– Много сам зрелији, паметнији и искуснији него тада у Кини, али и поред тога и мене, као остале спортисте, очекује  потпуно ново искуство. Биће ово специфичне игре због пандемије, али нећемо дати да нас то омете – поручио је Микец.

Искусни стрелац се нада да ће сви, најпре, остати здрави.

–  Леп је осећај да си и ти један од одабраних да будеш међу најбољим светским спортистима на највећем догађају у Олимпијском селу Надам се да мере заштите од коронавируса неће много покварити олимпијски дух, али морамо сви да будемо опрезни. У Токио је дошла искусна српска стрељачка екипа. Сви су у потпуности заслужили да учествују на Играма. Надамо се да ће све оно што смо радили претходних пет година дати добар резултат. 


Првог дана на ватреној линији

Микец ће почети са надметањем првог дана Игара у дисциплини ваздушни пиштољ, а касније га очекује микс са Зораном Аруновић.

– Олимпијске игре саме по себи носе већу тежину од светских првенстава и купова. Сви учесници имају велики притисак, па је и просек резултата често нижи него на другим такмичењима. У сваком случају, биће пуно квалитетних стрелаца. Наш спорт је, међутим, такав да се ми не боримо директно против ривала, већ свако треба да се фокусира на себе. У припремном периоду сам практично на сваком тренингу постизао резултате вредне олимпијског финала и високог пласмана. Све то треба пренети на такмичење, па ако у томе успем и одрадим тај задатак како треба, бићу задовољан, без обзира на пласман и резултат – нагласио је Микец.


Од досадашња три учешћа на Играма, Дамиру су у најлепшем сећању остале оне у Пекингу 2008, не само због тога што му је то био деби.

– Кинези су направили спектакл, уложили велика средства и показали да су велика сила. Када се сетим церемоније отварања и сада се најежим. Тада је за мене, као дебитанта, све било ново. Церемонија и цела организација је на мене оставила јак утисак. Међутим, Јасна Шекарић, којој су то биле шесте Олимпијске игре, ми је казала да тако нешто до тада није видела. Незабораван је улазак у Олимпијско село и упознавање спортиста које сам до тада виђао само на телевизији. Уједно, у Пекингу сам остварио до сада највећи успех на Олимпијским играма освајањем седмог места. У Лондону и Рио де Жанеиру није све ишло као што сам планирао. Пре девет година у Лондону  ме је само један круг делио од финала, био сам с једне стране врло близу, а опет далеко од борбе за медаље. Изгледа да ми источна хемисфера боље лежи од западне. Надам се да ћу у Токију успети да надмашим резултат из Пекинга – поручио је Микец.    

С. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести