Додељено највеће спортско признање у АП Војводини: Спартак у рукама Страхиње Стефановића

Награда за најбоље спортисте у Војводини “Јован Микић Спартак” додељена је 52. пут на свечаности у Културном центру “Еђшег” у Новом Саду.
Grupna-Spartak2
Фото: Дневник (В. Фифа)

Највеће спортско признање које додељује Спортски савез Војводине (ССВ) под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину припало је лауреатима у осам категорија за успехе постигнуте у 2019. години. Статуе и плакете са именом славног спортисте Јована Микића добитницима су уручили председник ССВ Слободан Бошкан, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез и његова помоћница Аранка Биндер.

Управни одбор ССВ је на предлог жирија у чијем саставу су поред Бошкана и Биндер били и Смиљка Јакшић, др Данијел Жупић и новинар Лазо Бакмаз, донео одлуку да награда за најбољег спортисту припадне кајакашу Страхињи Стефановићу из Бачке Паланке. Он је ове године постао вицешампион света у Сегедину у трци једноседа на 200 м, а пре тога је, на Европском првенству за млађе сениоре у Рачицама узео сребро у истој дисциплини.

– Било би незахвално када бих рекао да ми много не значи што сам добитник овог признања. Следећа година нам је свима најбитнија због Олимпијских игара у Токију за које сам изборио норму и надам се да ћу оправдати ово признање добрим резултатом – рекао је 21–годишњи Стефановић.

Присутнима су се обратили и домаћини који су искористили прилику да укажу на важност овог признања, као и да честитају свим лауреатима.

– Као и сваке године ову награду добијају најуспешнији, који су улагали у себе и правили сјајне резултате ове године. Из личног искуства, током бављења спортом и после играчке каријере, имам утисак да је војвођански пут спорта одавно утабао своје стазе и да ми сви следимо тај правац – изјавио је Слободан Бошкан.

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез напоменуо је да трациција дуга 52 године само говори о значају Спартаковог признања.

– Врхунски спортисти, радници и сви који су обележили 2019. годину заслужили су да уђу у анале војвођанског спорта. Ова година је као и многе претходне била успешна за српски и војвођански спорт. Наши спортисти у континуитету остварују одличне резултате. С обзиром на то да је пред нама олимпијска година, многе визе за Токио су већ обезбеђене, а надамо се да ће се број српских учесника повећати, као и број медаља у односу на Рио 2016. Бити репрезентативац и представник наше земље је велика част, али истовремено и велика обавеза, јер су наши спортисти навикли јавност на врхунске резултате. Пут ка успеху није нимало једноставан, што најбоље знају спортисти, њихови тренери и спортски радници. Због тога ће у 2020. године Покрајински секретаријат за спорт и омладину обезбедити додатна средства за подршку олимпијским кандидатима са територије Војводине. Ви који чините систем спорта, најбоље знате да појам врхунског спортског резултата подразумева допринос свих оних који су омогућили да до њега дође и то чини ову награду посебном – поручио је Владимир Батез.

К. Бугарски

Фото: Дневник (В. Фифа)

НАГРАЂЕНИ

Најбољи спортиста – Страхиња Стефановић (кајак–кану)

Спортиста са инвалидитетом – Дејан Јокић из Сремске Митровице освојио је у стрељаштву две медаље на Светском првенству у Сиднеју, злато и сребро у екипној конкуренцији, уз један светски рекорд и обезбедио је визу за Параолимпијске игре у Токију 2020. 

Тренер – Златко Кеслер, стонотениски тренер особа са инвалидитетом у новосадском клубу НС Спин, после успешне играчке каријере гради и тренерску;

Владимир Јовичић из Џудо и самбо клуба “Славија” из Новог Сада, сениорски национални селектор за жене, један је од најуспешнијих младих тренера у Србији.

Судија – Анђелка Шавија, Нова Пазова (карате)

Спортска организација – Стонотениски клуб “Нови Сад” је у женској конкуренцији без премца у држави и остварује запажене резултате на међународној сцени, а показао се као одличан организатор међународних такмичења.  

Спортски радник – Симо Салапура, бивши успешан каратиста, сада тренер, помоћник је градоначелника Зрењанина и велики допринос развоју спорта пружа не само у граду, него и широј околини. 

Спонзоридонатори спорта – ДОО “Промонт група” Нови Сад, под чијем окриљем су Хотел Премијер аква у Врднику, етно комплекс “Врдничка кула” и “Фрушке терме” верни је пријатељ спорта.

Животно дело – Ида Кабок је више од 50 година у спорту, бивша је успешна репрезентативка у стрељаштву, три пута учесница европских првенстава, освајачица медаља са међународних такмичења, потом тренер и дугогодишњи професор физичког васпитања у новосадској Школи за основно и средње образовање “Милан Петровић”.

Фото: Дневник (В. Фифа)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести