Додељене Спартакове награде: Лауреати Миленко Зорић и Јасмина Анђелковић

Највеће спортско признање у АП Војводини – награде „Јован Микић Спартак“ додељене су у амфитеатру новосадског Спенса по 51. пут.
NagradaJovanMikicSpartak-BLU_018
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Ове награде додељује Спортски савез Војводине, а ове године у категорији спортисте и спортисткиње лауреати су кајакаш Миленко Зорић и куглашица Јасмина Анђелковић. Зорић, члан ККК Таркет из Бачке Паланке, ове године је бележио изванредне резултате. У тандему са Марком Томићевићем у К2 на 1000 метара освојио је злато на Европском првенству у Београду уз светски рекорд, злато на Светском купу у Сегедину и бронзу на Светском првенству у Португалији. У досадашњој каријери има осам медаља са светских и европских првенстава и Олимпијских игара. Јасмина Анђелковић, чланица КК Алимента из Новог Сада освојила је ове године златну медаљу у комбинацији на Светском првенству у Румунији, уз државни и светски рекорд, а и државна је првакиња.

„Велика жеља ми је била да освојим златну медаљу на светском првенству и ове године ми се та жеља испунила, али нисам се надала да ћу оборити светски рекорд (890 чуњева) и да ћу надмашити Хрватицу Инес Маричић, која је до сада држала најбољи резултат планете“, рекла је Јасмина и захвалила се свима који су јој помогли да стигне до одличја и до награде.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

Спартакову награду у конкуренцији тренера добио је Војислав Трајковић, шеф стручног штаба Рвачког клуба Пролетер из Зрењанина. За пет година колико предводи Зрењанинце, освојено је четири шампионске екипне титуле и једно друго место, а појединачно су освојени злато, два сребра и бронза. На међународној сцени на европским и светским првенствима освојена су четири одличја, којима су се окитили Виктор Немеш и Михаил Каџаја.

Код судија престижно признање отишло је  у руке Радомира Ачића рвачког арбитра из Кањиже. У богатој каријери као рвач је наступао за Потисје и два пута био сениорски државни првак, а затим је био и председник овог клуба. У судијској каријери неколико пута је био најбољи судија на домаћим и међународним такмичењима, а делио је правду на 42 европска и светска сениорска, јуниорска и кадетска првенства, на 80 међународних такмичења и 200 државних првенстава.

Међу спортским организацијама награђен је Ваздухопловни савез Војводине, који ове године прославља 90 година рада. У богатој историји 22 пута је освајан светски трон, освојене су 22 појединачне и седам екипних медаља на планетарним смотрама, постигнуто је 10 светских рекорда и освојено 10 појединачних и три екипне титуле са европских првенстава.

У категорији спортског радника Спартакову награду добио је спортски новинар Будимир Цвијетић, који је допринео популаризацији спорта на подручју општине Зрењанин. Писао је за Спорт, Дневник, Темпо и Спортски журнал, а добитник је и Мајске награде Спорстког савеза Србије.

Фото: Овогодишњи и прошлогодишњи лауреат: Будимир Цвијетић и Лазо Бакмаз, фото: Дневник (Б. Лучић)

„Част је и привилегија бити у групи шампиона који 51 годину добијају највеће спортско признање у Војводини“, казао је Цвијетић и захвалио се свим спортистима о којима је писао.

За врхунско спортско достигнуће награђен је параглајдиста Горан Ђурковић, члан СПК Вршац светски и европски првак у прецизном слетању и победник Светских игара у Торину, троструки светски рекордер, иначе власник седам златних орлова, највећег признања у ваздухопловству. У категорији спонзора награда је припала ЈП Србијагас из Новог Сада и Валор доо из Зрењанина, који годинама помажу спортске клубове и спорт уопште.

Фото: Милорад Станулов и Владимир Батез, фото: Дневник (Б. Лучић)

За животно дело Спартакову награду добили су Милорад Станулов и Елвира Јаноши. Станулов је био познати југословенски и српски веслач, који је у дубл скулу са Зораном Панчићем освојио сребро на Олимпијским играма у Москви 1980. и бронзу четири године касније у Лос Анђелесу, као и бронзу на Светском првенству 1978. у скифу, да би 1997. био проглашен за веслача века. По завршетку спортске каријере постао је спортски функционер.

„Као спортиста Спартакову награду сам добио 1979. По завршетку каријере као генерални секретар Спортског савеза Војводине годинама сам се са сарадницима трудио да одржим ову награду и зато ми је драго што сам је сада освојио за животно дело“, рекао је Станулов.

Фото: Елвира Јаноши и Владимир Батез, фото: Дневник (Б. Лучић)

Овогодишњим добитницима честитали су председник Спортског савеза Војводине Слободан Бошкан и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, чији секретаријат је покровитељ Спартакове награде.

Фото: Дневник/ Б. Лучић

„Спортски потенцијал Војводине је велики и наши спортисти с великим успехом се такмиче на домаћој и иностраној сцени. Наш посао је да их подржавамо и креирамо амбијент у којем ће они постизати још боље резултате. Наши спортсисти су у подређеном положају у односу на спортсите из других, економски јачих земаља и морамо их подржати у њиховим напорима, а овим наградама шаљемо поруку да вреднујемо њихов труд и рад“, казао је Бошкан, а Батез је истакао:

Фото: Дневник/ Б. Лучић

„Спартакова награда је најпрестижније признање већ деценијама у Војводини. Честитам добитницима и надам се да ће, као и њихови претходници и даље на најбољи начин презентовати спорт у Покрајини.“

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести