Два злата и четири бронзе за наше стонотенисере инвалиде на Европском првенству у Лашком

На првеству Европе за стонотенисере инвалиде у словеначком Лашком наша женска репрезентација у статаву Борислава Перићи Ранковић, Нада Матић и Биљана Убовић освојила је златну медаљу победивши Русију са 2:0.
borislava peric rankovic1 (3).jpg
Фото: epint2017.com

У екипном шампионату за мушкарце  наше селекције у класма „Т-5“ и „Т-2“ окончали су такмичење са бронзаним медаљама. У  класи „Т-2“ Горан Перлић и Борис Стоиљковић у поолуфиналу су са 2:1 изгубили од Чеха а у класи „Т-5“ и Митар  Паликућа, Мирослав Хома и Милан Зелен од репрезентације Француске са 2:0.

У појединачном делу наша репрезентација је у појединачној конкуренцији освојила три медаље. Злато је припало Борислави Перић Ранковић, а бронзе су освојили Нада Матић и Митар Паликућа. Са освојених шест медаља наша репрезентација је направила највећи успех у историји такмичења на евроским и светским првенствима и параолимпијским играма.        

Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Биљана Убовић супериорно су у екипном делу шампионата у словеначком Лашком стигле до најсјајнијег одличја. Прво су сваладале домаћу екипу Словеније, а онда је пала максималним резултатом 2:0 и велика стонотениска сила селкција Немачке, коју предводи млада и вансериски талентована Сандра Миколашек. Расплетом након међусобних дуела (у екипном делу игра свако са сваким) уследио је главни окршај за најсјаније одличје против велике Русије. Тренутно непобедиви дубл на планети Борислава Перић Ранковић и Нада Матић „сакрио“ је лоптицу Рускињама и  са 3:1 најавио велико славље. Позивнице је исписала лично актелна параолимпијска, светска и европска шампионка Борислава Перић Ранковић победом у сингу против Александре Василе са 2:0. До новог успеха са клупе је наше девојке водио до  њихов тренер легендарни Златко Кеслер.

Најбоља стонотенисерка  на свету у конкуренцији „Т-5“  Борислава Перић Ранковић није крила велико задовољство након овајња златне медаље и у екипној конкуренцији на европском шампионату у Лашком:

“Први пут дупло злато, ово је била јединствена прилика да се тако нешто освоји. Све је почело пере десет година у Крањској Гори и ево траје  до данац. Пресрећна сам  не само због успеха  женске репрезентације већ из бог наших момака који су освојили одличја. Посебну захвалност дугујем новосадскаој комапнији „Енерготехници -Јужна Бачка“ која нам је омогућила добре исулове за припреме и ево резултат је дошао“!

Нада Матић се надовезала:

„Злато и бронза, уз овакву екипу и игру и овакву атмосверу морају бити и добри резултати. Јако сам поносна“.

Биљана Убовић је стрпљиво чекала шансу да наступи за репрезентацију Србије. Жеља и сан су јој се заједно стварили у Лашком, први наступ и залто:

„Част ми је што сам била део ове екипе, волим их до немба и назад.Мојој срећи нема краја“

Наше мушке репрезентације у „Т-2“ и „Т-5“ морале су да с задовоље бронзаним одличјима. Горан Перлић и Борис Стоиљковић изгубили су у полуфиналу од Чеха са 2:1. Наши су били бољи у дублу и повели са 1:0 али си искусни Чеси узвратили победама у сиглу и салавили са 2:1. У „Т-5“ Митар Паликућа, Мирослав Хома и Милан Зелен, против Француза су се борили до последње капи зноја, али Французи су имали свој дан и пласирали се у финале.

Данас последњег дана шампионата наша женска репрезентација састаће са селекцијом Енглеске у мечу који нема резултатски значај.

Г. М.

Резултати

Жене:  Србија - Русија 2:0: Дубл: Б. П. Ранковић - Н. Матић/ А. Василева - Пушђашева 3:1 (6:11,11:8,11:2,11:9). Сингл: Б. П. Ранковић / А. Василева 3:0 (11:4,11:7,11:7)

Мушкараци: „Т-2“ Србија - Чешка 1:2: Дубл: Г. Перлић - Б. Стоиљковић / М. Зволанек- Ј. Сунчанек 3:1 (11:5, 11:4, 8:11, 11:4). Сингл: Б. Стоиљковић / Ј. Сунчанек 1:3 (11:9, 1:11, 5:11, 7:11. Сингл: Г. Перлић / М. Зволанек 0:3 (4:11, 9:11, 8:11)

Мушкарци: „Т-5“   Србија  - Француска 0:2: Дубл: М. Паликућа -М. Хома /Н. Савант -Аира, А. Дулаке 2:3 (7:11, 11:6, 11:13, 12:14, 13:15). Сингл: М. Зелен / А. Дулаке 0:3 (4:11, 3:11, 4:11)


Вучић честитао параолимпијцима

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је данас српским параолимпијцима освајање још једне златне медаље на Европском првенству у стоном тенису у Лашком. 

У честитки се каже:

"Част ми је да Борислави Перић Ранковић, Биљани Убовић и Нади Матић честитам освајање злата у екипном такмичењу у стоном тенису у Словенији. 

Честитке упућујем и свим српским параолимпијцима који су, са шест одличја на овом такмичењу, оборили рекорд у броју освојених медалЈа на једном европском првенству“, наводи се у честитки председника Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести