СП за параолимпијце: Србији две титуле шампиона планете

ЧЕОНГЖУ: Српски стрелци доминирали су стрелиштем у Чеонгжуу (Јужна Кореја) петог такмичарског дана Светског првенства за параолимпијце освојивши два злата.
dragan-ristic-puska sh-2
Фото: Драган Ристић, фото: Стрељачки савез Србије

Екипно злато у гађању ваздушном пушком из лежећег става у категорији СХ2 (спортисти којима је потребно постоље за оружје) припало је тиму Србије у саставу Драган Ристић, Дејан Јокић и Здравко Савановић. Ристић се окитио титулом шампиона планете у појединачној конкуренцији. У финалу је гађао и Јокић, заузео је осмо место. Савановић се пласирао на 35. позицију, у надметању 50 учесника у мешовитој, мушко-женској конкуренцији.

„Наши стрелци су били међу озбиљним кандидатима за медаље. Од екипе се очекивало одличје, али тешко је било предвидети злато. Драган Ристић је већ годинама у светском врху у овој дисциплини. Ово му није прва светска титула, јер злато је освојио 2010, а на претходном првенству, 2014. био је други, тада је вицешампионска титула припала и тиму Србије. Досадашњи учинак наших стрелаца у Чеонгжуу заслужује позитивне оцене. После неколико „статива“, четвртих места и испуштених пласмана у финала, два злата су охрабрење пред завршницу првенства“, оцењује Драган Марковић, тренер параолимпијске репрезентације за пушку, иначе спортски директор Стрељачког савеза Србије.

Драган Ристић, који се трећи пут такмичи на Светском првенству.

„Прошло је много времена од моје претходне златне светске медаље. Не могу да опишем како се осећам. Много сам радио у последње четири године и рад се исплатио. Променио сам неколико ствари у техници гађања, али највеће промене су у стицању самопоуздања. Због дугогодишњег искуства  успео сам да останем миран и надмашим највећег ривала у финалу Украјинца Плакушњицког, коме је ово било прво финале и зато је имао и велики притисак. Али и освајањем сребра украјински стрелац заслужује велике честитке.“

Фото: Стрељачки савез Србије

Ристић је у каријери освојио и светску и европску златну медаљу, али на учешћима на Параолимпијским играма је остао без одличја

„Токио 2010. би требало да буде круна моје каријере, надам се да ћу стићи до одличја на Параолимпијским играма, једине медаље која ми недостаје.“

Српски стрелци су до сада забележили још два висока пласмана. Четврто место припало је Ласлу Шурањију у гађању ваздушном пушком у категорији СХ1, а на корак од медаље остао је и мушки тим у гађању малокалибарским пиштољем (СХ1). Српски трио Живко Папаз, Растко Јокић, Средо Радовић је „убио“ 1.566 кругова, што је било довољно за четврто место у конкуренцији девет тимова. Живко Папаз је у појединачном такмичењу заузео 16. место (526 кругова), Растко Јокић је био 18. (525), а Среди Радовићу је 515 кругова донело 22. место. Шурањи је у такмичењу малокалибарском пушком из лежећег става (категорија СХ1) заузео 35. позицију (603,9).

Ваздушна пушка лежећи став, категорија СХ2, мушкоенска конкуренција: 1. Драган Ристић (Србија) 254,8, 2. Виталиј Плакушчиј (Украјина) 253,5, 3. Хакан Чевик (Турска) 232,4... 8. Дејан Јокић 124,7. Квалификације: 1. Ристић 637,1... 7. Јокић 633,6... 35. Здравко Савановић 628,9... Укупно 50 такмичара. Екипно: 1. Србија (Ристић, Јокић, Савановић) 1.899,6, 2. Италија 1.896,3, 3. Тајланд 1.895,9... Укупно шест екипа.

EUR/RSD 118.4071
Најновије вести