Ф1: Хамилтон славио у Монци за шесту победу у сезони

МОНЦА: Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је на легендарној стази у Монци на трку за Велику награду Италије у шампионату Формуле 1.
hamilton, tanjug ap
Фото: Luis Hamilton, foto: Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Британац је остварио 68. тријумф у каријери, шести пут у сезони. Друго место је припало Кимију Раиконену из Ферраија, који је имао пол позицију, док је трећи био Макс Ферштапен из Ред Була. Четврто место припало је Валтерију Ботасу (Мерцедес), пето Себастијану Фетелу (Ферари), шесто Роману Грожану (Хас), седмо Естебану Окону (Форс Индија)...

Хамилтон, који је стартовао са треће позиције, прво је искористио гужву на почетку, а онда паметном тактиком и вештом вожњом остварио шести тријумф ове сезоне. Управо је у првом кругу дошло до контакта између двојице ривала за титулу – Британчев болид није претрпео оштећења, док је Фетел пао на 18. позицију.

Фото: FoNet

Одличном вожњом успео је да се консолидује и веома брзо врати близу врха, док су Валтери Ботас и Кими Раиконен били ти који су парирали Луису. Он је нешто касније отишао у бокс, што ће се испоставити као добро решење јер је имао квалитетније пнеуматике, да би пошто је Ботас одрадио добар посао, остала битка са Кимијем. Неко време је актуелни шампион Формуле 1 вребао прилику, а онда фантастичним маневром у 45. кругу дошао до челне позиције. Захваљујући бољем стању гума одмах је побегао првом пратиоцу и тада је трка била решена. 

Фото: FoNet

Овим тријумфом, укупно 68. у каријери, четвороструки шампион приближио се и петом слављу јер има чак 32 бода више од Фетела, а остало је још седам трка до краја. 

Фото: FoNet

Следећа је на програму 16. септембра у Сингапуру.

Фетел криви Хамилтона за удес

Возач Ферарија Себастијан Фетел окривио је Луиса Хамилтона из Мерцедеса за судар у трци Формуле 1 за Велику награду Италије. Хамилтон је на самом старту обишао Фетела у кривини. Немац је закачио Хамилтона, болиди су се сударили, а Ферари се окренуо на стази и пао на зачеље.

"Луис ми није оставио простора. Нисам имао шансе, већ да налетим на њега и направим контакт. То је помало иронично, али тако је било", рекао је Фетел за "Скај".

Фетел је трку завршио као четврти. 

Хамилтон се није сложио са Фетеловом оценом. 

"Било је много места. Одмакао сам му, највише колико је могло у тој ситуацији. Са моје леве стране сам видео целу ширину болида", навео је актуелни светски шампион. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести