Ф1: Хамилтону прва победа у сезони на ВН Азербејџана

Британски возач Луис Хамилтон победник је Велика награде Азербејџана у којој је Валтери Ботас изгубио победу након пуцања гуме два круга пре краја, а два возача Ред Була су одустала након међусобног судара.
Luis Hamilton/Fonet
Фото: FoNet

У невероватној завршници трке Ботас је водио испред Фетела уочи повлачења сигурносног аутомобила, а Фетел је покушао касно кочити у првој кривини и пао на четврто место када га је касније прошао и Перез у Форс Индији и завршио на постољу.

Ботас је изгледао као сигурни победник док му није пукла задња гума па је Хамилтон Мерцедесу донeо прву победу у сезони и своју прву од Оустина 2017.

Раиконен је завршио други након судара с Оконом у првом кругу који је након тога одустао, а Перез је освојио прво постоље за Форс Индију од ВН Европе 2016. у Бакуу.

Хамилтон је након повлачења сигурносног аутомобила био трећи иза Ботаса и Фетела, али након што је Немац излетео у првој кривини покушавајући престићи Ботаса и након што је Ботасу пукла гума Хамилтон је преузео вођство и Мерцедесу донео прву победу ове сезоне.

Хамилтон био упоран и победио

“Била је то врло емотивна трка, да будем искрен,” рекао је Хамилтон након трке.

“Валтери је одрадио тако фантастичан посао и заиста је заслужио победити, а и Себастијан је одрадио супер посао.”

“Чини се помало чудно бити овде на врху постоља, али морам то узети. Нисам се предавао, наставио сам притискати, али била је то неуредна трка за мене.”

Мерцедесов директор Ники Лауда био је задовољан због прве победе у сезони, али и љут што редари нису очистили стазу како треба.

“Било је и добро и лоше,” рекао је Лауда за Скај Спортс Ф1.

“Зашто нису очистили стазу како треба? Било је тако пуно времена да то учине.”

“Била је то катастрофа за Ботаса, а за Луиса је испало јако добро.”

“Ботас је све одрадио савршено. Могао је с лакоћом победити. Али свеједно, Луис је исто одрадио добар посао и хвала Богу да смо победили на овој трци.”

Мерцедес је након прве победе у сезони изгубио вођство у поретку конструктора од Ферарија за четири бода.

Финац разочаран али гледа напред...

Валтери Ботас каже да није видио крхотине на стази које су му пробушиле задњу леву гуму док је водио на ВН Азербејџана, а да би му пет литара пива могло помоћи да превлада разочарање.

Он је водио у трци након што је од водећих возача остао најдуже на стази и био награђен што је своје једино заустављање могао обавити у усковима сејфти кара који је изашао због судара Ред Булових возача.

Финац је водио у утрци и успио се одвојити од Хамилтона након што је Фетел прекасно кочио у првој кривини и пао на четврто место. Чинило се да ће Ботас донети Мерцедесу прву победу ове сезоне, прву од ВН Абу Дабија 2017. коју је такође остварио Ботас, али Финац је морао одустати због експлозије гуме.

“Ово је било заиста несретно,” рекао је Ботас. Мислим да је ова стаза тешка, уличне стазе уопште имају пуно судара и увек ће бити проблем, овога пута ја сам био несретан. Ни у једном тренутку нисам имао појма да сам прешао преко неке крхотине, не могу рећи више од тога.”

“У последњих неколико трка били смо прилично близу победе, добра ствар за нас као екипу је што је Луис победио, добри бодови, али за мене… да… покушаћу поновно за две недеље.”

Кад су га новинари питали како ће се носити с великим разочарањем због одустајања с водеће позиције неколико кругова прије краја, Ботас је рекао да ће покушати с пивом.

“Можда ће ми помоћи пет литара пива. Преживећу, наравно да је увек потребно надвладати тешкоће, то је део овога иако је у овом тренутку јако болно.”

Резултати ВН Азербејџана

1.     Луис Хамилтон  Мерцедес  51     1:43:44.291      

2.     Кими Раиконен  Феррари    51     1:43:46.751       2.460

3.     Серхио Перез    Форс Индија/Мерцедес       51     1:43:48.315       4.024

4.     Себастијан Фетел      Ферари     51     1:43:49.620       5.329

5.     Карлос Саинз    Ренаулт    51     1:43:51.806       7.515

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести