Ф1 Show Run у Београду 17. септембра

БЕОГРАД: Поводом обележавања годишњице једине Гран-при трке одржане у Београду 1939. године, трка болида формуле 1 „Ф1 Show Run Београд” од Студентског парка до Теразија одржаће се 17. септембра ове године.
miluz bolidi
Фото: Dnevnik.rs

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић истакао је да се ради о догађају који се одиграва у различитим европским градовима и изразио задовољство што ће и Београд бити домаћин ове манифестације.

За Београд је био веома важан тај 3. септембар 1939. године када је главни град био домаћин Гран-прија, тада највећег аутомобилског догађаја у свету. Тај догађај није био нарочито помињан у историјату града, можда и зато што је повод био рођендан тада краљевића Петра Другог. Његова мајка, краљица Марија била је пасионирани возач и у нашу земљу је донела љубав према аутомобилизму и промовисала га као начин живота. Трка је тада била централни догађај, коју је, нажалост, засенио напад нацистичке Немачке на Пољску. Како год било, у том вртлогу светских догађаја ми смо организовали трку пред 80.000 гледалаца, а колико је тај догађај био занимљив довољно говори податак да је Београд тада имао 380.000 становник, казао је Младеновић, подсетивши да је тада одржана и мото-трка као уводно дешавање.

Он је указао да данашњи Београд подржава овакве манифестације јер привлаче туристе који могу да се увере да главни град има још много тога да понуди.

Заиста смо срећни што Београд можемо да ставимо на мапу градова који имају ту врсту понуде. Бићемо као и до сада веома добри домаћини свим гостима града и надам се да неће бити отежавајућих околности. Београд има трку на Ушћу и трку на Авали, али ово је нешто заиста посебно, јер када кажете „формула 1”, сви обраћају пажњу. Драго ми је и што ће са нама бити Дејвид Култард, један од легендарних возача, који ће нам својим присуством помоћи да додатно промовишемо наш град, истакао је Младеновић.

Спорт менаџер „Ред була” Лука Банда захвалио је Граду Београду на разумевању важности пројекта.

Не ради се само о Формули, програм ће обухватити и „стант рајдере” и ревијални програм. Формула 1 је специфичан спорт, често недодирљив за публику са трибина. „Шоу ран” је шоу, само име каже, који омогућава људима да виде све и практично буду у првом реду. Формула ће бити приступачна на Тргу републике, људи могу да виде екипу, механичаре, како се мењају пнеуматици, како све функционише из прве руке, рекао је Банда.

Видео-поруком обратио се и Дејвид Култард, легендарни британски возач, победник 13 трка Формуле 1, који се чак 62 пута у каријери попео на победничко постоље, уз речи да је веома срећан што ће бити део овог спектакла у Београду.

Култард, чије су се трке пратиле од 1994. до 2008. године, када се званично пензионисао, возиће болид Формуле 1 улицама Београда и то ће бити само један део богатог програма.

Немачка екипа „Red Bull Drift Brothers-а” приредиће дрифт шоу, а мотоциклистичка улога припада Литванцу Арунасу Гибијежи, специјалисти за „стант рајд”.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести