ФИА тестира прво еколошки прихватљиво биогориво за Формулу

ПАРИЗ: Светска аутомобилистичка федерација ФИА је пре више од годину дана прихватила дугорочну стратегију према којој би Формула 1, као најпознатије аутомобилистичко такмичење у свету, требала да постане предводник еколошке одрживости у спорту.
Formula 1 Bahrein/Fonet
Фото: Fonet/ilustracija

Овај амбициозни план каже да би кроз наредну деценију, а најкасније до 2030. године, велика еколошка иницијатива обухватила како болиде Формуле 1 и активности на самој тркачој стази, тако и све остале операције тимова попут транспорта и развоја технологије.

У завршници целе операција, Ф1 би постала потпуно угљично неутрална већ следеће сезоне, а до 2030. године функционисала би са нултим нето емисијама штетних гасова, пренос СЕЕбиз.

Један од корака у том смеру начињен је ове недеље, након завршетка овогодишње сезоне.

ФИА је тимовима који производе моторе за болиде Формуле 1, Ферарију, Хонди, Мерцедесу и Реноу, на тестирање доставила прве бачве еколошки прихватљивог биогорива за болиде.

Ово гориво развијено је на захтјев ФИА и у складу је с њиховим строгим прописима, те је 100 одсто одрживо. Производачи мотора требали би га унапреде и почну се прилагођавати на нову формулацију горива.

Детаљи око састава биогорива нису објављени, но ФИА тврди како је оно израдено искључиво рафинирањем биолошког отпада.

Промена ће започети већ следеће сезоне, када ће се од тимова тражити да у својим горивима, којима напајају турбо-хибридне В6 моторе, користе најмање 10 посто биогорива.

Иста таква ће бити дозвољена и у другим ФИА тркачким класама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести