Финале Купа Србије провера за Европско првенство

СМЕДЕРЕВО: Последња провера репрезентације Србије пред врхунац зимског дела сезоне, Европско првенство ваздушним оружјем (Ђер, 16 – 26. фебруар) и ове године биће финале Купа Стрељачког савеза Србије у А програму (стандардно ваздушно оружје за сениорску и јуниорску категорију).
Smederevo-finale-Kupa-2017
Фото: ССС

Најбољи стрелци наше земље ће се за медаље борити у суботу и недељу у Смедереву, на стрелишту у Спортској хали, које ће пети пут у последњих шест година, бити домаћин финалног турнира националног Купа у А програму.

У свакој од осам дисциплина за финални турнир се пласирало по десет најбољих на основу бодова прикупљених у три квалификациона кола, али на ватрену линију ће изаћи 101  стрелац из 26 клубова, јер многи такмичари гађају само као чланови тимова, у надметању за екипни пласман.

Јуниори ће се такмичити у суботу 10. фебруара. Дан касније на програму је такмичење у сениорској конкуренцији, у којој ће уз сениоре гађати и омладинци који су се пласирали међу десет најбољих у апсолутној категорији. Финала у суботу почињу у 13 часова, а у недељу у 14.45.

Златне медаље у конкуренцији сениора браниће Зорана Аруновић (Олимпик 011) , Дамир Микец (Полицајац), обоје пиштољем, и Милутин Стефановић („Чика Мата“), који је на прошлогодишњем финалу Купа у Смедереву остварио најбољи резултат такмичења, оборивши државни рекорд квалификација пушком (632,1). Највеће изненађење прошлогодишњег Купа, Тиха Тодоровић („М. М. Лукањац“), победница пушком у такмичењу сениорки, се није квалификовала за финале ове сезоне.

Већина освајача најсјајнијих одличја у конкуренцији јуниора и јуниорки у Купу Србије 2017, неће се борити за нове омладинске трофеје, јер су прешли у сениорску категорију. Међутим, многи доскорашњи омладинци су озбиљни кандидати за највиши пласман у апсолутној конкуренцији, попут стрелаца пушком Лазара Ковачевића (Јагодина 92), европског јуниорског вицешампиона из 2017, затим Стевана Јовановића („Чика Мата“),  Сање Вукашиновић (Нови Сад 1790) или Јелене Томић (Кикинда) која гађа пиштољем. Четворо споменутих стрелаца ће на Европском првенству ваздушним оружјем дебитовати у сениорској селекцији.

Победничке пехаре у екипној конкуренцији браниће Јединство, Стара Пазова (жене, пушка), „Чика Мата“, Крагујевац (пушка, мушкарци), Смедерево (пиштољ, жене) и Полицајац, Београд (пиштољ, мушкарци).

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести