ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ КУПА У СТРЕЉАШТВУ У ДОХИ: Лазару Ковачевићу сребро ваздушном пушком

Српски репрезентативац у стрељаштву Лазар Ковачевић освојио је сребрну медаљу у гађању ваздушном пушком на финалном турниру Светског купа у престоници Катара Дохи.
s
Фото: Лазар Ковачевић, Залан Пеклер и Јиржи Привратски, фото: ССС

Ковачевић је други пут у каријери учествовао на финалу СК. Прошле године у дебију у Каиру је био десети. Стрелац Јагодине 92 је до сада имао једну појединачну медаљу на турнирима Светског купа. Прошле године, освојио је злато  у Бакуу, а изборио је и једно сребро у миксу и бронзу у тимској конкуренцији.

Ковачевић је у финале турнира у Дохи ушао са четвртог места у квалификацијама, у којима је погодио 630,1 круг. Он је после пет хитаца у финалу био седми, али како је такмичење одмицало, гађао је све боље и напредовао. У наставку није много грешио и корак по корак се приближавао врху. Већ после 10. хица избио је на пето место, потом на четврто, а после 18. хица (од укупно 24), био је на челу пласмана. У том тренутку у конкуренцији за медаље остала су четири стрелца – Ковачевић, затим лидер на светској листи Залан Пеклер (Мађарска), олимпијски првак и светски вицешампион Хаоран Јанг (Кина) и Чех Јиржи Привратски. Најсигурнији у завршници био је Пеклер. Освојио је злато, а Ковачевић је за Мађарем заостао 0,8 кругова. Бронза је припала Привратском.

- За финале Светског купа се припремам два, три месеца. Од средине септембра, када је завршен квалификациони циклус и потврђено да ћу учествовати у Дохи, у потпуности сам сефокурисао на финале Светског купа. Интензиван рад се исплатио. Такмичење је било изузетно квалитетно, сви финалисти су потврдили да су у доброј форми, одлично су гађали, па су нијансе одлучивале. Чињеница да сам у тако јако конкуренцији успео да дођем до медаље ми даје много разлога за задовољство. Не жалим пуно за златом, испред мене је остао само фаворит Пеклер. Медаља на финалу Светског купа је за мене велико охрабрење за будућност – казао је Ковачевић, кога у последњих неколико сезона тренира један од наших најуспешнијих стрелаца Стеван Плетикосић, освајач олимпијске бронзе у Барселони 1992.

Наши репрезентативци учешће на финалу Светског купа завршавају у петак, када ће се Теодора Вукојевић такмичити у троставу.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести