Формула један: Хамилтон најбржи у Шангају

ШАНГАЈ: Британац Луис Хамилтон, возач Мерцедеса, победио је на Великој награди Кине у Формули 1 која је вожена на стази у Шангају.
luis hamilton tanjug ap andy wong
Фото: Tanjug/AP, Andy Wong

Хамилтон је до петог тријумфа у Кини, укупно 54. у каријери, стигао одличном вожњом чиме је на најбољи начин искористио пол позицију, оставивши иза себе Немца Себастијана Фетела из Ферарија више од шест секунди. Британац је водио почетка до краја трке и сигурно славио у Кини што до сада нико није успео. Завршио је трку у времену 1:37:36.158.

После две трке Хамилтон и Фетел, који је победио на старту у Аустралији, воде у генералном пласману са по 43 бода.

Треће место освојио је Холанђанин Макс Верстапен из Ред Була, који је стартовао са 16. позиције, четврто његов клупски колега Аустралијанац Данијел Рикардо, а пето искусни Финац из Ферарија Кими Раиконен. Бодове су још освојили Валтери Ботас из Мерцедеса, Карлос Саинц из екипе Торо Росо, Кевин Магнусен из Хаса и двојица возача Форс Индије Серхио Перес и Естебан Окон.

За разлику од многих претходних, трка у Кини била је веома интересантна, а осим херојске вожње Ферстапена, обележио је и удес Антонија Ђовинација већ у четвртом кругу. Безбедносно возило је морало да изађе на стазу и то је умногоме утицало да Енглез лагано тријумфује.

Киша је падала пре почетка трке, али се стаза осушила током вожње „сејфти кара“ и Хамилтонови ривали нису имали шансе, иако је имао одређене проблеме са пнеуматицима после повратка из бокса.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 вози се за седам дана у Бахреину од 17 часова по средњеевропском времену.

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести