Глазгов почетна станица за десетобојца Михаила Дудаша

Најбољи вишебојац Србије Михаил Дудаш одредио је циљеве за следећу сезону.
dudas, epa
Фото: Mihail Dudaš, foto: EPA (FRANCK ROBICHON)

Члан Војводине ове године није био у Берлину на Европском првенству, на којем је 2016. у Амстердаму освојио бронзу. Сада се фокусирао на следећу станицу, Првенство Старог континента у дворани, које се од 1. до 3. марта 2019. одржава у Глазгову.

„За две и по седмице одлазим са тренером Феђом Камасијем на припреме у Африку, у Кејптаун. Желим да се припремим за зимску сезону, да се мало посветим дворани, а прво ми је у плану да се такмичим у Глазгову“, открио је државни рекордер у десетобоју и седмобоју.

На прошлом ЕП у дворани у Београду Дудаш је имао пех у последњој дисциплини, трци на 1.000 м, после пада остао је без шансе да се бори за одличје. Касније исте године доживео је сличну ситуацију и на Светском првенству у Лондону.

„После Глазгова ћу видети шта и како. Онда креће квалификовање за Првенство света у Дохи. Искрено, нисам нешто претерано упознат са новим системом квалификовања, то ме заиста не интересује, јер никад нисам ишао по том принципу да се само квалификујем, него увек тежим ка томе да резултат буде вредан.“

Међународна асоцијација атлетских федерација (ИААФ) испробаће нову методу, која подразумева квалификовање на основу светских ранг листа, а не испуњавањем норме. Обавеза атлетичара и атлетичарки је да имају најмање пет такмичења за 12 месеци, а једино ће маратонцима, ходачима и вишебојцима бити потребна два надметања у периоду од 18 месеци. 

На питање када је последњи пут одрадио цео вишебој Дудаш је одговорио:

„Доста давно, чак се и не сећам, прошло је више од годину дана.“

Оно што је сигурно јесте да се државни рекордер ужелео надметања у седам и десет дисциплина.

„У Новом Саду сам одрадио два, три месеца тренинга. Задовољан сам како је то прошло, спреман одлазим у Африку и из тога ће сигурно нешто добро да изађе“, најавио је Дудаш.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести