Глазгов: Васић и Беђик четврти, Марјановић у финалу

Милош Васић и Ненад Беђик остали су први испод црте за постоље на шампионату Старог континента за сениоре у Глазгову.
Dvojac Milos Vasic, Nenad Bedjik Foto VSS
Фото: Милош Васић и Ненад Беђик, фото: ВСС

Наш двојац је у финалу са резултатом 6:30.74 заузео четврто место и за нешто више од једне секунде остао без новог европског одличја, будући да су освајачи бронзе, Румуни Космиуц и Тудоса прошли кроз циљ с временом 6:29.39. Нови европски прваци постала су браћа Синковић из Хрватске (6.26.42), док је вицешампионска титула припала браћи Онфреј из Француске (6:27.40). Пети су кроз циљ прошли Италијани Лођо и Монтроне (6:42.35), а последњи Белоруси Фурман и Валадзко (6:58.30). Српски двојац је после првих 500 метара био четврти, иза посада Француске, Румуније и Хрватске. Са тим пласманом ушао је и у другу половину трке, када је почео расплет. Французи и Хрвати су се у тим тренуцима осамили у борби за злато, док су наши момци све време нападали чамац Румуније, у окршају за треће место. Ипак, Космиуц и Тудоса се нису дали. Одржавали су минималну предност, тако да су наши момци кроз циљ прошли као четврти.

„Честитам на Милошу Васићу и Ненаду Беђику на изванредном наступу у Глазову. Извеслали су четири одличне трке у свега три дана и постигли сјајна времена... Могли су и до медаље али их је постоља дефинитивно коштала трка више у односу на освајаче медаља, пошто су веслали и у репесажу. У сваком случају на Европском шампионату су показали битан прогрес и велики напредак и верујем да ће су у најбољем издању ове године показати на Светском првенству за сениоре у Пловдиву“, истакао је тренер Небојша Илић.

Марко Марјановић остварио је велики успех пласманом у финале у којем ће се у недељу, 5. августа 2018, од 13,15 часова борити за европско одличје. Наш скифиста је у првој групи полуфинала с временом 6:58.56 заузео треће место и тако, уз Литванца Грискониса (6:56.67) и Норвежанина Борча (6:57.26), обезбедио себи место међу најбољих шест чамаца у Европи. Марјановић је добро стартовао у својој трећој трци у Глазгову. После првих 500 метара био је на трећем месту, иза чамаца Азербејџана и Литваније, који су најбоље повукли.

Фото: Марко Марјановић, фото: ВСС

Наредних 500 метара наш скифиста је искористио за продор на друго место, а у другу “хиљадараку” је ушао са свега секундом заостатка за Литванцем Грисконисом. Убрзо затим пао је на треће место будући да га је претекао Норвежанин Борч с којим је до краја водио велику битку за друго место. Ипак, наш скифиста је на крају прошао кроз циљ као трећи и тако стигао до великог финала, првог у скифу на европским првенствима и првог на највећој међународној сцени након прошлогодишњег Светског купа у Београду где је освојио бронзу. Из друге групе полуфинала у А финале су се пласирали Швајцарац Роелси (6:57.24), Рус Рибчев (6.57.96) и Пољак Вегрицки Шимчук (6:59.00).

Дубл скул Игор Ђерић, Александар Филиповић није успео да се пласира у А финале па ће се у недељу, 5. августа 2018, борити за пласман од седмог до 12. места. Наш чамац је у првој групи полуфинала с временом 7:04.44 заузео шесто место.

У Б финалу четвераца Милош Станојевић, Александар Филиповић, Виктор Пивач и Мартин Мачковић су са резултатом 6:12.08 били пети па су у укупном пласману заузели 11. место. Женски двојац Наташа Зарић, Јована Арсић своје учешће на шампионату у Глазгову завршио је на деветом месту. У Б финалу ове дисциплине наше чамац је с временом 7:40.86 био трећи, иза посада Пољске (7:31.04) и Мађарске (7:33.37).

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести