Хамилтон са "пола" напада рекорд Шумахера

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је пол позицију пред трку Формуле 1 за Велику награду Русије.
hamilton
Фото: Tanjug (Yuri Koćetkov, Pool Photo via AP)

Хамилтон је до осме пол позиције ове сезоне, а 96. у каријери стигао резултатом 1:31,304 минута.

Актуелни шампион је до пол позиције стигао након што је "за длаку" избегао рану елиминацију у другом делу квалификација.

Ако победи у недељу, Хамилтон ће уписати 91. победу у каријери и изједначиће рекорд Михаела Шумахера.

Из првог реда трку у Сочију почеће и возач Ред Була Макс Верстапен који је за Хамилтоном заостао 0,563 секуне.

Други возач Мерцедеса, Валтери Ботас имао је треће време, четврти је био Серхо Перес у Рејсинг Поинту, а пети возач Реноа Данијел Рикардо. До десетог места су још Карлос Саинц, Естебан Окон, Ландо Норис, Пјер Гасли и Александер Албон.

Хамилтон је до пол позиције дошао пошто се у последњи час спасао у другом делу квалификација. Због излетања Себастијана Фетела на стази је истакнута црвена заставица два минута пре краја тог дела, а када је акција настављена шестоструки светски шампион је најбржи круг започео практично секунду пре истека времена.

Када је борба за пол позицију дошла на ред, Британац је био незаустављив, чинило се да ће му најближи бити Ботас, међутим, у последњим тренуцима је Ферстапен успео да се уметне између њих двојице. Мало пре тога, возач Рејсинг Поинта Серхио Перес је надмашио Данијела Рикарда у Реноу, а пошто је Ферстапен заблистао у финишу, они су померени на четврту и пету позицију.
Пересов заостатак у односу на Хамилтона био је нешто више од секунде, а њега и Рикарда је делило пет секунди. Најбољи међу осталима био је Карлос Саинс јуниор у Мекларену, испред другог возача Реноа Естебана Окона и тимског колеге Ланда Нориса. Међу првих десет нашли су се и возач Алфа Таурија Пјер Гасли и Александер Албон из Ред Була.

Поред Хамилтонове пол позиције, квалификације је обележила и Фетелова грешка, после које ни његов тимски колега Шарл Леклер није успео да прође даље, пошто је за длаку избегао контакт са њим. Млади Монегашанин је био први испод црте, па ће у недељу стартовати са 11. позиције, четири места испред четвороструког светског шампиона. Између њих двојице квалификације су завршили Данил Квјат у болиду Алфа Таурија, други возач Рејсинг Поинта Ленс Строл и Џорџ Расел у Вилијамсу.

У првом делу квалификација није било изненађења, а тада су елиминисани возачи Хаса и Алфа Ромеа, као и Николас Латифи у Вилијамсу. Роман Грожан је био најбољи међу њима и заузеће 16. место на старту испред Антонија Ђовинација, Кевина Магнусена, Латифија и Кимија Раиконена на самом зачељу.

Трка за Велику награду Русије на програму је у недељу од 13.10, уз директан пренос на Спорт Клубу 1.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести