ИГРА СЕ 54. СУПЕРБОЛ: Канзас Сити и Сан Франциско у борби за трофеј

Хард рок стадион у Мајамију на Флориди биће поприште борбе 54. Супербола америчког фудбала између Канзас Сити чифса и Сан Франциско фортинајнерса, а победнику следује чувени “Ломбардијев трофеј”.
superbol
Фото: Youtube Printscreen

У мечу који сви жељно очекују састају се две екипе које су показале највише током сезоне, ипак треба истаћи да је мало ко њих очекивао у највећој утакмици, али се током плеј-офа десило неколико изненађења.

Према букмејкерима, шансе за освајање титуле су готово једнаке, ипак Канзас Сити је проглашен за благог фаворита (за свега поен), али ће се сигурно гранитна одбрана Сан Франциска побринути да осујети напада екипе која игра на поен више. У последњих неколо Суперболова гледали смо распуцавања, велики број поена и неизвесност, а пред оваја ноћашњи очекивања су пројектована на мали број поена, стога и екипа из Калофорније има своје шансе.

Вође напада Патрик Махомс (Канзас Сити) и Yими Гарополо (Сан Франциско) биће на главној позицији, али без обзира на то што већ има два шампионска прстена освојена са Њу Ингландом, Гарополо ће први пут добити шансу да заигра. Махомс је звезда у успону, читав напада Канзаса грађен је “око” њега и то се исплаћује екипи коју с клупе води искусни Енди Рид.

-У нашем тиму није све до једног човека, сви дајемо максимум и то је за сада добитна комбинација. Није све до квотербека, већ је до тима и како играте заједно. Много сам научио од Рида и његових помоћника, али и од Смита који је сјајно водио напад, а све што смо до сада урадили се показало као победничко. Сан Франциско је врхунска екипа о којој се пуно зна, клуб који је велики део историје нашег спорта и зато ми је велика част што ћу се с њима борити за наслов најбољег, а надам се да ћу и у даљем делу моје каријере имати прилику да се нађем у Суперболу – рекао је Махомс.


Шоу на полувремену

Чувени шоу на полувремену који ће трајати око 20 минута, ове године ће привући много пажње, а певаће Шакира и Џенифер Лопез. Ове две поп иконе су добиле привилегију да наступају на полувремену највеће утакмице у Америци, а кулоари кажу да нас све очекује и неко изненађење.

Свемирске цене реклама

Телевизија Фокс има права преноса Супербола и објавила је да је продала сав огласни простор за време утакмице. Цена рекламе од 30 секунди коштала је од 5 до 5,6 милиона долара. Објављено је и да су рекламни простор закупули председник Доналд Трамп и његов противкандидат на следећим изборима Мајкл Блумберг.


С друге стране, вођа напада Сан Франциска добио је поруку подршке од чувеног Тома Брејдија с којим је у петриотсима освојио две титуле.

-Хтео сам да га зовем, али нисам морао, назвао ме је и пружио подршку, без много компликовања, само ми је реко “победи”. Пуно сам научио од њега, како да будем хладнокрван у оваквим ситуацијама, како да се понашам и да имам план. Ово је моја трећа година у овом тиму, прва сезона коју играм од почетка до краја и зато сам презадовољан већ сада, а ако освојимо трофеј, то ће бити моменат за памћење – истакао је Гарополо.

Пласман Сан Франциска у финале изненадио је многе јер су минуле сезоне имали смор од свега четири победе и чак 12 пораза, ове је однос био 13:3, а Канзас Сити је прекинуо пост дуг чак 50 година и нашао се у утакмици за трофеј, зато је веома неизвесно ко ће издржати притисак и показати се у бољем светлу на сунчаној Флориди.

Такође, много се прича о тренерима обеју екипа, Ендију Риду је ово 21. сезона као главног тренера, имао је доста успеха са Филаделфијом, али млађи стратег који предводи Сан Франциско Кајл Шенахан је, по налику на оца Мајка Шенахана ушао у финале (отац је освојио титулу са Денвером). Они су први отац и син који су тимове увели у шампионски меч.

У историји су се ова два тима састајала свега шест пута, а Сан Франциско води 4:2 у победама. Последњи меч играли су у лигашком делу ове сезоне и тада је славио Сан Франциско резултатом 27:17.

Стадион у Мајамију сада има 65.000 седећих места (пре реновирања имао је 75.000), карте су плануле за свега један дан, а процене телевизијских станица је да ће пренос гледати нешто више од 100 милиона људи широм света. Следећи Супербол играће се такође на Флориди, али у Тампи, а после тога домаћини ће бити Лос Анђелес, па Финикс, па Њу Орлеанс.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести