Институт за женски спорт: Напредак значајан, али није довољан

БЕОГРАД: Институт за женски спорт, организација која ради са циљем да се свим девојчицама и женама омогући једнак приступ и третман у свим спортовима, обележио је две године рада уз поруку да је напредак постигнут, али да остаје још много тога да се уради.
Marina Maljkovic, foto: Fonet
Фото: FoNet

"Спортски терени још увек нису једнаки за жене и мушкарце, за девојчице и дечаке. Напредак у последње две године је значајан, али ипак није довољан. Док прослављамо наш други рођендан, поздрављамо спортске стручњаке, инстутиције, организације и појединце који су уз нас, али позивамо и све остале да се заједно посветимо испуњењу обећања - да су могућности за девојке и жене, на терену и ван њега, неограничене“, изјавила је Марина Маљковић, оснивач Института за женски спорт и селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије.

Уочи обележавања другог рођендана одржане су две радионице за девојчице - "Наша кичма наш је стуб", предавање на тему правилног развоја кичме, одржао је Стеван Филиповић, струковни физиотерапеут и члан медицинског тима Института за женски спорт и "Кад нервирам себе не толеришем ни друге", на којој су девојчице училе појам фрустрације и осећаја незадовољства и како да дођу до најбољег решења за толеранцију и превазилажења препрека одржала је Ирена Анђелковић, психолог и члан медицинског тима Института за женски спорт.

Едукативно-забавне радионице одржане у сарадњи са Покретом за женску кошарку Марина Маљковић, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Више од 60 одсто девојчица основношколског узраста нема редовну физичку активност. Институт за женски спорт успоставио је систем бесплатних школа спортова за девојчице у 19 градова широм Србије, у којима на чак 33 локације, два пута недељно, ради више од 30 искусних тренера.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести