Интервју: Мартин Нађ, бивши механичар Вилијамса, о последњој трци Ф1

Бивши механичар Скудерија Торо Роса (сада Алфа Таури) и Вилијамса, Мартин Нађ, за наш лист говорио је о једној од најузбудљивијих сезона Формуле 1 у историји, о последњој трци која је одлучила шампиона, одлукама Светске аутомобилске федерације (ФИА), али и о томе како ће све то утицати на будућност најбржег светског каравана.
с
Фото: Приватна архива

Како коментаришеш трку у Абу Дабију, у којој је Макс Ферстапен у последњи час претекао Луиса Хамилтона и освојио титулу?

– Била је то трка која је осликала сезону. Осликала је оно што су судије радиле током целе године, њихову неконстантност у одлукама, то да је Мерцедес био доста бржи од Ред Була, који је искористио трке у којима је немачки тим подбацио, и у њима, уз дозу среће, успео да извуче неке бодове и победе, што се испоставило као кључно – сматра Мартин Нађ, који је иначе из Новог Сада.

Фото: Приватна архива

Шта мислиш о одлукама директора трке у Абу Дабију Мајкла Масија, које су по многима биле спорне?

– Одлуке су биле контроверзне, од првог до последњег круга. Већ у првом кругу десио се инцидент између Макса и Луиса у шестој кривини, када је Макс покушао да обиђе Британца агресивним претицањем, али је остао унутар граница стазе, што су судије и тражиле од возача. Међутим, Луис је исекао кривину број седам и стекао предност коју касније није вратио. Све оно што се дешавало касније била је последица тога. Такође, срамотно је и то што су шефови тимова комуницирали са дирекцијом трке и добра је одлука то што од наредне сезоне више то неће бити могуће.


Ф1 на раскрсници

Како ће протекла сезона утицати на будућност Формуле један?

– Требало би да има велики утицај. Формула 1 је тренутно на раскрсници и стоји између тога да ли ће остати спорт или ће постати шоу бизнис. Тренутно нагиње ка шоу бизнису, због медија који је окружују и због тога што су амерички власници преузели овај спорт.


Шта мислиш о начину на који су се тумачила правила од почетка сезоне?

– Правила се стално крше и увек ће се кршити, али није проблем у томе, већ како судије гледају на њихово непоштовање. Ове сезона је била јако добар пример тога, јер су из трке у трку судије имале другачије стандарде за исто правило. Те одлуке нису биле константне и оне су увелико утицале на исход сезоне. Да није било упитних судијских одлука вероватно би Макс освојио титулу четири трке пре краја шампионата. Оно што смо гледали у последњој трци је шоу, а не спорт и тако не треба да изгледа Формула 1.

Шта титула Макса Ферстапена значи за Формулу 1?

– Тријумф Ферстапена за Формулу 1 значи нов почетак, нешто свеже. Победе Хамилтона су биле пирове у последње време. Формули 1 треба ново лице и коначно је после седам година дошло време да видимо неку битку. Хамилтон није имао конкуренцију до сада и за спорт је било потребно да гледамо како се два тима боре, уместо да све буде решено половином сезоне.

Како су реаговали Хамилтон и Мерцедес?

- За Мерцедес је ово успешна сезона. Хамилтон је имао достојанствену реакцију до сада, али му се у круговима блиским Ф1 замера што није отишао на доделу награде ФИА гала вечери. Оно што можемо да очекујемо у будућности је велики притисак Мерцедеса на ФИА да се нека правила појасне, да не бисмо више долазили у ситуацију да судије имају могућност да неке одлуке доносе на своју руку – нагласио је Мартин Нађ. 

Вук Милош Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести