Испраћени млади олимпијци на 3. ОИ младих у Буенос Ајресу

БЕОГРАД: На "Олимпијском коктелу" у београдском Хотелу "Хилтон" вечерас су представљени и свечано испраћени на пут млади олимпијци Србије који ће предстваљати земљу на 3. Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу од 6. до 18. октобра.
Ol koktel (1)
Фото: ОКС

Олимпијски комитет Србије (ОКС) претходно је донео одлуку да заставу Србије на церемонији отварања Игара у Буенос Ајресу носи пливачица Ања Цревар, девојка која је са само 16 година била учесница Олимпијских игара у Рију. 

Како је саопштио ОКС, њој је вечерас свечано заставу уручио Немања Мајдов, џудиста који је на претходном издању Олимпијских игара младих освојио сребрну медаљу, а након тога постао и сениорски шампион света. 

Олимпијски коктел је био и прилика за окупљање три генерације олимпијаца, прошлости, садашњости и будућности српског спорта. 

Фото: ОКС

Младим олимпијцима на бини су се придружили чланови Олимпијског тима, односно освајачи медаља са Олимпијских игара у Мексику давне 1968 - олимпијски шампиони ватерполисти Дејан Дабовић и Ђорђе Перишић, сребрни кошаркаши Драгутин Чермак, Никола Плећаш, Дамир Шолман, Драгослав Ражњатовић и Владимир Цветковић, као и рвач освајач бронзане медаље на Играма у Мексику Бранислав Симић. 

Председник ОКС-а Србије Божидар Маљковић посебно се осврнуо на великане српског спорта који су кроз историју великим успесима и медаљама оставили богато спортско наслеђе.

"Ти људи исписали су неке од најбогатијих страница олимпијске историје код нас. У нашим очима, у спорту, успеси тих људи с временом не бледе, већ напротив постају све сјајнији и већи! Да би нам спортска будућност била светла и богата успесима и медаљама, морамо у њу да улажемо и да се њом бавимо, али у исто време, морамо да вреднујемо и поштујемо све успехе и медаље из 118 година дуге историје олимпизма код нас", рекао је Маљковић. 

Фото: ОКС

Како се наводи у саопштењу ОКС-а, он је подсетио да она ко не познаје своју прошлост и историју, не може се надати светлој будућности. 

"Наша је обавеза да негујемо сећање на велике успехе, а посебно на људе који су нас до тих успеха водили. Важно је да младе генерације знају шта су и на који начин њихови претходници постигли. Они морају да знају какве успехе наслеђују, како би се борили и трудили да сутра буду још бољи", рекао је Маљковић.

Фото: ОКС

Он је олимпијцима са Игара 1968. захвалио на присуству и указаној части, актуелним шампионима и онима којима предстоје борбе за визе за ОИ у Токију 2022. пожелео срећу, а младим олимпијцима је рекао: 

"Ви сте наш понос! Чињеница да сте изборили место у овом тиму већ говори много! Дајте све од себе и потрудите се да направите резултат којим ћете ви сами бити задовољни!"

Гости Олимпијског комитета на вечерашњем пријему били су представници државних и спортских институција, представници дипломатског кора, компанија спонзора и партнера ОКС-а, бројни спортски радници, као и друге личности културног и јавног живота, додаје се су саопштењу.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести