Ивана Илић спринта ка балкону

Србија у техничким дисциплинама има такмичаре за престиж у светским атлетским размерама.
с
Фото: Српски атлетски савез

И у крос такмичењима имали смо и имамо репрезенте на чијим вредностима можемо да градимо утисак о вредностима базичног спорта у нашем поднебљу. Прелистамо ли неке старе новине подсетићемо и на сјај резултата српских такмаца на средњим и дугим пругама, све до Михалићевог олимпијског сребра у Мелбурну пре 65 година. Једино у спринту, ни међу пожутелим страницама нигде назнаке о резултату финала вредном континенталног, светског или олимпијског престижа.

У минулој години засијала је и спринтерска нада, којој смо брже-боље наменили место међу будућим звездама српске и европске атлетике. Чланица чачанског ЧААК-а Ивана Илић освојила је сребрну медаљу на 100 метара на Европском јуниорском првенству у Талину. Стазу је претрала за 11,42 секунде. На дупло дужој деоници била је четврта. На Светском шампионату у Најробилу, где је Адриана Вилагош копљем добалица до светског злата, Ивана Илић била је пета. У квалификацијама је постигла укупно треће време-11,50 секунди, у финалу је трала четири стотинке спорије. У међувремену, истрчала је три нова државна рекорда, на 60, 100 и на 200 метара.

– Прошло је пола године од трке у којој сам све до 20 метара пред крај имала злато у рукама -присећа се Илићева. - У машти је трчим свакодневно, тек што се пробудим, пролазим сваки корак стазе у Естонији, која за мене значила потврду да је сваки дан мог тренинга вредан тог успеха, свака кап зноја, сви напори и одрицања... Моје срце и даље залупа истом снагом и брзином на саму помисао на ту трку у којој сам у Србију донела прву спринтерску медаљу у историји  европских шампионата.

Ивана Илић рођена је у Горњем Милановцу. У смирај пролећа прославиће 20. рођендан. Пре осам година школско трчкарање усмерила је ка редовним тренинзима у Чачку пре осам година. Летњег периода 2016. тренер Драган Дуканац препознао је у њој рођену спринтерку. На његову процену, пет година касније у естонском Талину, Ивана Илић је одговорила историјским успехом по српски спринт. Почетак године протиче јој у знаку припрема за Светско дворанско првенство у Беогарду.

– И ја сањам балкон у Београду – признаје српска спринтерска рекордерка, високо постављајући циљеве у Новој години. – Припреме за Светско првенство почела сам јесенас. Маштам о медаљи у Арени, чије су трибине испуњене. Сваки дан, све моје активности подређене су том циљу. Свесна сам да је пут до победниког постоља паклен, да је конкуренција фантастична, али исто тако јако добро знам шта желим и колико могу. Кад верујеш и кад знаш шта хоћеш, сваки је резултат могуће и достићи. Да није тако одавно бих одустала.

Ивана Илић сезону на отвореном је завршила на 18. месту јуниорске ранг листе најбољих спринтерки света на 100 метара, резултатом 11,38 секунди, 41 стотинку спорије од Јамјчанке Брајане Вилијамс, једине јуниорке на планети која је 100 метара савладала брже од 11 сенкунди. Међу Европљанкама је четврта. На дупло дужој стази је 46. у свету (23,62). Претходну сезону у дворани резултатом 7,46 завршила је на 27. месту светске јуниорске ранг листе.   

Л. Б-з

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести