Ивана Шпановић брани трофеј у Лозани

ЛОЗАНА: Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић, после освајања златне медаље у скоку у даљ на Медитеранским Играма у Тарагони, сезону наставља учешћем на митингу Дијамантске лиге у Лозани.
ivana spanovic, fonet ap
Фото: FoNet/AP

Навикла нас је Ивана Шпановић на победе у Дијамантској лиги, па је зато њено четврто место на митингу у Стокхолму било помало изненађујуће. Данас ће у Лозани имати прилику да побољша тај пласман, пошто је њена дисциплина други пут у програму овог елитног такмичења.

После митинга у Шведској, државна рекордерка у скоку удаљ и њен тренер Горан Обрадовић увежбавали су залет и предан рад је већ дао добре резултате. Ивана је тренутно трећа на светској ранг листи даљином 6,99 м, коју је остварила у другој серији на Медитеранским играма. До злата у Тарагони дошла је, иначе скоком од 7,04 м, али уз недозвољен ветар од +2,2 метра у секунди. 

„Ти резултати показују да је Ивана у форми“, рекао је Обрадовић и додао:

„Већ смо испричали причу да је четврто место у Лозани заузела јер је на моју иницијативу први пут користила пун залет од 18 корака и није се снашла.“ 

Данас ће Шпановићева у Лозани имати поред себе добро познате противнице: олимпијску првакињу Тијану Бартолети, Британке Шара Проктор и Лорен Уген, која је прошлог викенда скочила 7,05 м, што ју је довело до првог места у свету.

„Ивана се већ такмичила у Лозани и скакалиште јој је познато, а што је важније -  одговара јој. Прошле године је победила даљином 6,79 метара, а претпрошле са 6,83. Нису неки далеки скокови, али је освајала максимално бодова.“

На митингу у Лозани Ивани је за четврто место припало пет поена, а за победу се добија осам. С обзиром на то да се променио формат Дијамантске лиге, па је сада победница дисциплине она која је најбоља у финалу, за које се сакупљају бодови, а не она која сезону заврши са највише поена.

„Мислим да ће пласманом Ивана већ сада обезбедити место у финалу у Бриселу 31. августа. Тамо се све одлучује.“

Према прогнози, за данас се у Лозани најављује лоше време.

„Ивани ништа не смета. Идемо на победу, као и увек“, поручио је Горан Обрадовић.       

Ивана Шпановић освојила је титулу у Дијамантској лиги претходне две сезоне и сада јој је циљ да дође до хет–трика.

Скок удаљ на програму је од 19.15 сати.

К. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести