Јапан не планира одлагање Олимпијских игара

ТОКИО: У јеку ширења коронавируса у Јапану, на мање од пет месеци од почетка Олимпијаде у Токију, високи званичник токијске канцеларије за припрему летњих Олимпијских игара, Кацура Енијо, изјавио је новинару Ројтерса, да "Токио нема план Б и неће бити ни најмањих промена у вези са играма".
t
Фото: Youtube Printscreen

Јапан се годинама припрема за Олимпијаду, уложено је око 12 милијарди америчких долара, па званични Токио настоји да разувери светску јавност да би Игре могле бити отказане или делоциране због страха од ширења коронавируса.

Иако у Кини, из које је вирус кренуо, опада број случајева новооболелих, вирус се очигледно брзо шири по свету, па је тако и у Јапану евидентирано 200 заражених и пет преминулих.

Председник Међународног Олимпијског комитета, Томас Бах, подржао је став Токија, рекавши да је МОК "потпуно посвећен" да се Олимпијада одржи у складу са планом и распоредом.

У телефонском интервјуу, Кацура Енијо је рекао да су организатори свесни претње од коронавируса, али да не намеравају да одложе најављено одржавање Олимпијских игара у термину од 24. јула до 9. августа.

"Не размишљамо о другом сценарију. Лично, немам никакву дилему о том питању", био је изричит Енијо.

Неки медији у Јапану су известили да организатори разматрају могућност да се Олимпијада одложи на шест или чак 12 месеци, али је Енијо то демантовао.

Ипак, упркос израженом оптимизму организатора Олимпијаде, Јапан је због коронавируса већ одложио бројне спортске догађаје.

У међувремену, кандидат за градоначелника Лондона, града домаћина Олимпијаде 2021. године, понудио је гостопримство светским олимпијцима уколико се ситуација у Јапану промени.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести