Јасни циљеви Јована Странића, државног рекордера у бацању кладива: Најпре граница од 70 метара

У години када је почео млађесениорски стаж, власник државних рекорда у свим узрастима, осим у том, у бацању кладива, Јован Странић има јасан циљ – да настави и даље да помера границе најбољег резултата у историји српске атлетике.
atletika
Фото: Српски атлетски савез

Уз његово име стоји најбоље остварење икада у пионирској категорији (кладиво од 4 кг, 64,89 м – 2019. година), те код млађих јуниора (5 кг, 76,68 м – 2021), јуниора (6 кг, 78,53 м – 2023) и сениора (7,26 кг, 67,93 м – 2023).

Да би постао власник и млађесениорског рекорда члан АК Војводина из Новог Сада морао је да уђе у ту старосну конкуренцију што је у 2024. и учинио па ће се тек сада, остварење које буде боље од тренутног (65,24 м, Стеван Веселиновић, 2016) рачунати и употпуниће „колекцију“.

Ове седмице Странић креће опет у Словенију где ради са тренером Владимиром Кевом и боравиће тамо до првог такмичења.

– Сезону ћу почети на Зимском купу у бацањима 6. и 7. априла у Србији. Спремамо се да ту пробамо да оборимо сениорски државни рекорд, који би се рачунао и за млађе сениоре, који је једини који немам – рекао је Јован Странић.

У 2024. години нема великих међународних такмичења за ту конкуренцију, али циљ је јасан.

– Трудићемо се да што више пута оборим државни и да поставим што бољи лични рекорд. Био би то увод у 2025. годину у којој се одржава Европско првенство за млађе сениоре.

На питање којом даљином би био задовољан ове сезоне, Странић је одговорио:

– За почетак желим да премашим границу од 70 метара. После бих се задовољио са 72 – 73 метра. То би ми било доста за ову годину – поручио је Јован.


На медаљу у Словенији

Јован Странић планира да после првог такмичења у сезони, Зимског купа у бацањима, оде на припреме у Бар, а потом опет у Словенију.

– У мају тамо почињу јаки митинзи на које долазе добри кладиваши и ту ћу пробати да узмем медаљу – истакао је Странић.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести