Креће новогодишња турнеја Четири скакаонице

У петак у Оберстдорфу почиње 66. издање традиционалне новогодишње турнеје Четири скакаонице у ски скоковима. Оберстдорф, Гармиш-Партенкирген, Инсбрук и Бишофсхофен су врхунац сваке сезоне са ски-скакаче.
ski skokovi, epa
Фото: EPA (MARCEL BIERI)

Четири скакаонице су увек од ски-скакача стварале легенде овог спорта. Попут рекордера, петоструког шампиона Јанеа Ахонена, потом четвороструког победника Јенса Вајсфлога, затим јединственог Свена Ханевалда, јединог који је до титуле стигао са победом на сва четири такммичења (јубиларна 50. сезона 2001/2002), као и Пољака Адама Малиша, који је 2001/2002 забележио најубедљивији тријумф са 104,4 поена испред Ахонена.

Након Ахоненове последње титуле 2008, турнејом су суверено владали Аустријанци (Волфганг Лојцл, Андреас Кефлер, Томас Моргенштерн, Грегор Шлиренцауер, Томас Дитхарт, Штефан Крафт), али су у последње две шампиони долазили из словенских земаља – Словенац Петер Превц и Пољак Камил Стох.

Ове године тек други пут у овом веку као главни фаворит, односно као лидер Светског купа, на такмичење долази један Немац (Мартин Шмит 2000/2001). Двадесетшестогодишњи Рихард Фрајтаг ће бити у центру пажње, с обзиром да је убедљиво први у генералном поретку СК са 151 бодом више од најближег конкурента.

Главни конкуренти биће му бранилац титуле Стох, победник на два прошлосезонска такмичења Норвежанин Данијел-Андре Танде, те Аустријанац Штефан Крафт. Један од ретких лидера Светског купа који је освојио турнеју последњих година био је Превц 2015/2016.

У односу на такмичење у Светском купу, систем по којем се одржавају скокови током Новогодишње турнеје се разликује. Из квалификација, које се одржавају дан раније, на главне скокове иде 50 скакача, који се деле у 25 парова.

Победници тих дуела без обзира на генерални пласман иду даље у другу рунду, а њима се придружују петорица "лаки лузера". Међутим, у случају да одржавање квалификација није могуће, а било је таквих случајева у прошлости због лоших временских услова, такмичење у првој рунди се не разликује од оног у Светском купу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести