Куп Европе за стонотенисерке: Новосађанке без финала

Нови Сад – Будаерши 1:3
surjan
Фото: Тијана Јокић савладала дугогодишњу клупску другарицу Сабину Шурјан, фото: Дневник (Ф. Бакић)

НОВИ САД: Мала сала СПЦ “Војводина”, без гледалаца, судије: Прша и Андрашевић (Хрватска).

Резултат по мечевима: Анета Максути – Георгина Пота 1:3 (- 7, 8, 9, 8), Тијана Јокић – Сабина Шурјан 3:2 (- 10, - 6, 9, 10, 2), Радмила Томињак – Петра Ловаш 1:3 (1, -10, 4, 5), Максути – Шурјан 0:3 (7, 8, 9).

Стонотенисерке Новог Сада нису успеле да се пласирају у финале Купа Европе, који се протекла четири дана одржао у Спенсу. Учесник Лиге шампиона и један од три фаворита за освајање другог по важности европског такмичења мађарски Будаерши био је бољи од српског шампиона Новог Сада (3:1). Иако су изабранице тренера Слободана Стојанова поражене у полуфиналу, самим пласманом међу четири екипе оне су оствариле највећи успех у историји клуба. Новосађанке су гледајући целокупан турнир одиграле су изузетно квалитетно и оставиле сјајан утисак. У другом полуфиналу у коме су се састале две француске екипе Сен Дени изненадио је првог носиоца турнира Лил победивши га 3:1.

У одлучујућем мечу за улазак у финале између Новог Сада и изузетно квалитетне екипе Будаерши превагу је донела репрезентативка Србије Сабина Шурјан, која је иначе играчица новосадског клуба са двојном регистрацијом за Мађарице. Новосађанке су пружиле достојан отпор ривалкама, али ипак је пресудило искуство и квалитет мађарских стонотенисерки.

– Нажалост, нисмо успели да довршимо магију, која је започела пласманом у четвртфиунале Купа. Само полуфинале је било неочекивано за нас, то је био неописиви успех. Познавали смо играчице које играју за Будаерши, поготово наша играчица Сабина Шурјан, која нам је “дошла главе”. Знали смо какав нас ривал чека и да имамо шансе. Њихов квалитет је био у трећој играчици, јер се наша трећа играчица Румунка Захарија није снашла и прилагодила. Због тога сам шансу дао младој Радмили Томињак, која је иначе будућност нашег стоног тениса. С позиције да су јаки за трећу играчицу, то је значило да је у старту 1:0 било за њих – рекао је тренер Стојанов.

Новосађанке су све карте бациле на први меч између Анете Максути и Георгине Поте.

– Макусти је добро почела, па је изгубила два сета тесно и у том тренутку видело се да полако губи снагу, после сјајна четири меча која је играла претходна два дана. Меч између Сабине Шурјан и Тијане Јокић био је дуел две играчице које годинама тренирам и незгодна и неуобичајена ситуација за мене као тренера. Јокићева је одиграла нешто боље, опуштеније, борбеније , имала је и притисак домаће публике, што је пореметило игру Шурјанове. То никако не умањује успех Тијане Јокић која је добила први сет. Уследио је меч Томињакове против искусне Ловашеве, где Радмила није могла да издржи. Последњи сусрет наше преуморне Анете Максути и коначно разигране Сабине Шурјан, управо онакве како игра за национални тим, био је у знаку мађарске екипе која је доминирала форхендом. Није давала шансу Анети и победила максималним резлтатом – нагласио је Стојанов.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести