Квалификације за ОИ: Још четири шансе за олимпијске визе

ЛОЗАНА: Још годину дана остало је до почетка Олимпијских игара у Токију (24. јул – 7. август 2020). На Европским играма у Минску стрелци са Старог континента су ушли у другу половину квалификационог циклуса за ОИ.
streljastvo1 (2)
Фото: ССС

Стрелце ваздушним и малокалибарским оружјем из Европе очекују још четири такмичења на којима ће гађати квоте.

Серија квалификационих надметања наставља се Светски купом у свим дисциплинама у Рио де Жанеиру у августу. Затим следи Европско првенство малокалибарским оружјем у Болоњи у септембру, па првенство Старог континента ваздушним оружјем у Вроцлаву (крај фебруара и почетак марта). На сваком од ова три такмичења делиће се по две квоте по дисциплини –укупно 32 (у Рио де Жанеиру 16, а у Болоњи и Вроцлаву по осам).

Последња шанса биће европски квалификациони турнир ваздушним и малокалибарским оружјем. Европска стрељачка конфедерација је недавно саопштила да ће турнир бити одржан у Плзењу (Чешка) од 17. до 28. маја следеће године.  Биће подељено укупно 10 квота (пет за мушкарце и пет за жене). У гађању ваздушном пушком биће подељене по две визе за ОИ, а у осталим дисциплинама по једна: МК пушка тростав (мушкарци и жене), ваздушни пиштољ (мушкарци и жене), МК спорт пиштољ (жене) и МК пиштољ брза паљба (мушкарци).

Право учешћа имаће само стрелци који нису испунили квоте, али такмичарима са свих континената ће бити дозвољено да гађају ван конкуренције за пласман.

На Олимпијским играма у Токију учествоваће 360 стрелаца – 240 у дисциплинама ваздушним и МК оружјем и 120 у гађању глинених голубова. „На талону“ је остало још 190 квота (128 у дисциплинама ваздушним и МК оружјем и 62 у гађању глинених голубова).

Сем на такмичењима, квоте ће бити подељење и на основу пласмана на ранг листама Светске стрељачке федерације (по једна по дисциплини)  и на основу одлуке специјалне комисије.

Србија за сада има четири визе за ОИ, две пиштољем (освојили су их Зорана Аруновић и Дамир Микец) и две пушком (Милутин Стефановић и Сања Вукашиновић).

По броју олимпијских квота наша земља је међу успешнијима.

Квоте су за сада освајали стрелци из 46 држава. Више квота имају од Србије имају: Кина (22), Русија (15), САД (14), Јужна Кореја (9), Италија (8), Индија (7), Француска (6), Словачка (5), Украјина (5), Немачка (5) и Јапан, који као домаћин има по једно загарантовано место у свакој дисциплини (укупно 12). Сем Србије, по четири олимпијске визе изборили су стрелци из Хрватске, Чешке и Норвешке.

Већина од ових земаља има квоте и у гађању глинених голубова или у дисциплини пиштољ брза паљба класичног стрељаштва, у којима Србија нема представника.

Стрелци у дисциплинама у гађању глинених голубова из Европе ће шансу да изборе пласман на ОИ имати на још једном Светском купу у Лахтију (Финска) ове године и на првенствима Старог континента 2019. и 2020.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести