Квартараро завршио као четврти у Мизану и освојио титулу

Француз Фабио Квартараро је нови светски шампион у Мото ГП шампионату.
kvartararo
Фото: Twitter, printscreen

Он је трку за Велику награду Ређо Емилије у Мизану завршио на четвртом месту, али како је Франческо Бањаја излетео са стазе на три круга пре краја, све је било решено. Возач Јамахе је на две трке пре краја обезбедио довољну предност у односу на Бањају. Тако је Квартараро постао први Француз светски шампион у овом спорту.

Иначе, победник трке је Марк Маркес, била је ово његова друга узастопна победа у шампионату. Друго место освојио је Паоло Еспаргаро, а трећи је био Енеа Бастијанини.

Био је ово дан препун емоција, пре свега јер је "Доктор" Валентино Роси возио своју последњу трку у Италији. Успео је на крају да дође и до бодова уз овације са трибина које су биле у жутом. Наиме, домаћа публика знала је како да дочека свог возача, правећи жути "зид" од застава са бројем 46. Трку је завршио на 10. месту, а поред њега последњи пут је возио и Данило Петрући који трку није завршио након што је излетео. Роси је још раније најавио да ће се опростити од професионалног такмичења на крају 2021. Током каријере дуге више од четвртину века, био је светски шампион чак девет пута. Такође, остварио је 115 победа и још 235 подијума.

Била је ово још једна трка која је решена у самом финишу. Квартараро је имао хендикеп јер је трку почео тек са 15. позиције и од почетка су на челу били Бањаја и Мар Маркес. Било је доста излетања у првој половини трке, излетали су са стазе Џек Милер, Ђоан Мир, Данило Петручи, касније и Хорхе Мартин. Квартараро се полако приближавао водећима, али на три круга пре краја, у моментима када је појачавао темпо и имао скоро секунду разлике у односу на Маркеса, Франческо Бањаја је направио грешку, излетео са стазе и тиме је све било решено. Већ тада је било јасно да је шампионат решен и да ће возач Јамахе, Квартараро, освојити титулу. Маркес је сачувао прво место, Пол Еспаргаро се пробио на друго место, а Квартараро завршио као четврти уз велико славље на крају.

Последње две трке возиће се у Алгарвеу и Валенсији.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести