ЛИГА ШАМПИОНА ЕВРОПЕ У СТРЕЉАШТВУ У БУДИМПЕШТИ: Српски пиштољаши међу елитом

Српска репрезентација ваздушним пиштољем учествује сутра и у суботу на финалном турниру новоустановљеног такмичења Лиге шампиона Европе.
s
Фото: Димитрије Гргић и Дамир Микец, фото: ССС

Србија се на "фајнал фор" пласирала са другог места на коначној кваификационој ранг-листи. На финалном турниру ће учествовати по четири репрезентације ваздушном пушком и пиштољем – по три најбоље на ранг-листама и домаћин. „Фајнал фор“ се организује у Будимпешти, па Мађарска има обезбеђено учешће. За Лигу шампиона се рачунају бодови два најуспешнија такмичара и две најуспешније такмичарке из сваке земље на појединачним годишњим ранг-листама Европске стрељачке конфедерације, закључно са септембарским листама. Последње такмичење у квалификационм циклусу био је Светски куп у Рио де Жанеиру.

Србија се на другом месту нашла захваљући бодовима које су изборили Дамир Микец, Зорана Аруновић, Димитрије Гргић и Бранкица Зарић. Наша земља је скупила 12.809 бодова. Италија је са 12.942 бода на првом, а Немачка је заузела треће место (12.696). На четвртој позицији и без пласмана у Лигу шампиона остала је Турска (12.299) и место на „фајнал фору“ морала је да уступи домаћину Мађарској. Србија ће се сутра у полуфиналу састати са трећепласираном Немачком, а Италија ће одмерити снаге са Мађарском. Другог дана на програму су мечеви за злато и за бронзу.

- Ми смо били први на ранг-листи, али су нас на крају са трона свргли Италијани, тако да смо ми као други дошли у Будимпешту и у полуфиналу ћемо да се састанемо са Немцима. Победници полуфинала ће пуцати за злато, а поражени за бронзу. Надам се медаљи у Будимпешти, имамо велике шансе. Немци јесу јаки, али и ми смо светска вцелесила у гађању ваздушним пиштољем, тако да имамо сва права да се надамо одличју - казао је Дамир Микец, наш најбољи стрелац ваздушним пиштољем.

Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србије, уочи старта турнира је истакао да су наши стрелци имали паузу после последњег Светског купа и Рију.

- Наши стрелци тренутно нису на свом максимуму, још увек подижу форму. Притом, Бранкица Зарић је доста дуже била ван ватрене линије, због порођаја. Међутим, верујем и да су и остали тимови на сличном нивоу форме. Сви су у плану имали паузе и одморе у периоду после Светског купа у Рио де Жанеиру, завршеног средином септембра, посебно зато што је Лига шампиона накнадно уврштена у календар. Прогнозе су незахвалне, како због тога што је иза свих стрелаца пауза, тако и због система бодовања. Није битно да ли је стрелац остварио добар или лош хитац, већ да ли је био бољи од ривала. У сваком случају, наш тим је конкурентан, може да се бори за пласман у финале. Све екипе које су се квалификовале су за респект. Наш први ривал, Немачка, има неколико одличних стрелаца пиштољем – казао је Марковић.

Што се тиче ваздушне пушке Србија је на ранг-листи квалификација Лиге шампиона мало напредовала од јула, када су објављене прве листе и сада се налази на 11. месту што није било довољно за пласман на финални турнир. Прво место на листи за пушку држи Мађарска, испред Немачке и Норвешке, а с обзиром да су се домаћини квалификовали према освојеним поенима, на „фајнал фору“ ће учествовати и четвртопласирана Италија. Сви учесници „фајнал фора“ ће добити новчане награде.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести