ЛОШИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ РЕЖИРАЛИ ВЕЛИКУ НАГРАДУ АУСТРАЛИЈЕ У МОТОЦИКЛИЗМУ: Трка у Мото ГП-ију вожена у суботу, славио Зарко, спринт отказан

Лоши временски услови у Аустралији режирали су Велику нагарду Аустралије у мотоциклизму. Наиме, због изузетно лошег времена најављеног за недељу, главна трка у Мото ГП-ију је померена за суботу, а спринт трка је требало да се вози у недељу. Упркос готово немогућим условима трке у Мото3 и Мото2 категорији су одржане по плану, с тим што је она у средњој класи прекинута у деветом кругу, а спринт трка у Мото ГП класи је на крају отказана и то пола сата пре него што је требало да почне.
s
Фото: Youtube Printscreen/Moto GP

У таквим условима епилог на стази "Филип Ајланд" у Аустралији био је следећи, Жоан Зарко је у суботу славио у Мото ГП-ију, док је у Мото 2 најбољи био Тони Арболино, а у Мото 3 Дениз Онџу.

Возач Прамак Дукатија Жоан Зарко дошао је до прве победе у краљевској класи. Француз је коначно дочекао свој тренутак на “Филип Ајланду”, после невероватне трке и претицања у финишу. Зарку је то 17. победа укупно, пошто има једну у класи до 125 кубика и 15 у Мото 2, у којој је двоструки шампион. Зарко је кроз циљ прошао са две десетинке предности у односу на браниоца титуле Франческа Бањају, а њима двојици на подијуму се придружио Фабио ди Ђанантонио из Гресинија. До последњег круга Зарков тимски колега Хорхе Мартин је сигурно водио. Његова предност је у појединим тренуцима била око три и по секунде, али је у финишу почео да попушта због одлуке да стави задњи меки пнеуматик. Мартин је на крају морао да се задовољи петим местом, а претекао га је и Бред Биндер на КТМ-у, који је био четврти. После оваквог расплета у Аустралији Бањаја на челу генералног пласмана има 366 бодова, 27 више од Мартина четири трке пре краја сезоне.

Возач Марк ВДС рејсинга Тони Арболино славио је у Мото2 категорији у трци која је прекинута у деветом кругу због тешких временских услова. Италијан је уписао трећу победу ове сезоне, пошто се најбоље снашао у практично немогућим условима какве су створили јака киша и ветар. Арболино је у тренутку прекида трке имао 15 секунди предности у односу на Арона Канеа из Понса, док је трећи био возач Спид Апа Фермин Алдегер, који је стартовао са пол позиције. Подељено је само пола бодова, па сада Акоста има 280,5 бодова, 56 више од Арболина.

У Мото 3 категорији тријумфовао је Денис Онџу, возач Ред Бул КТМ Ајо тима. Млади Турчин је у готово немогућим условима дошао до треће победе ове сезоне и уједно у каријери. Онџуу је најближи био Ајуму Сасаки из Интакта, који је имао четири десетинке заостатка, док је трећи био домаћи возач Џоел Келсо, који је био још четири секунде даље. Масија на челу генералног пласмана има 217 бодова, четири више од Сасакија.

Наредна се вози већ следећег викенда за Велику награду Тајланда.

Г. М.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести