Мајстору каратеа из Америке родна Пригревица увек у срцу

АПАТИН: Мајстор каратеа Душан Кљаић дошао је из Америке да увелича прославу јубилеја карате клуба Партизан из Апатина, који слави четири деценије постојања.
dusan kljaic dnevnik2.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом уследила је позивница свим некадашњим члановима да се окупе и прославе годишњицу клуба, из кога је поникло на десетине сјајних каратиста, који су Апатину донели много медаља са разних домаћих и међународних такмичења.

Један од оних који је прославио ову средину и оставио дубок траг у светском каратеу је Пригревчанин Душан Кљаић (61), косилац црног појаса 8. дан (степен) Ханши (неприступачан), иначе магистар теолошких студија.

За овог корпулентног свештеника се мора напоменути да је један од најбољих каратиста старије генерације северног дела Америке, јер је освајач разних признања на великим међународним турнирима, а успут је носилац четири златна одличја, по два у катама и борбама, два сребра и осам бронзаних медаља са светских купова.

Душан Кљаић је пре 15 година добио службу као старешина протестанске цркве у Торонту. Брзо се одлучио да постане ученик једног од великана карате вештине Јапанца Канча Такемасе Окуyаме. Врсни стручњак је проценио да Кљаић поседује све што је неопходно за успешног каратисту, па га поставља за једног од својих главних инструкотора да око десет година води тренинге искључиво каратистима носиоцима црних појасева.

"Често сам истицао да све што тренутно знам у каратеу, али и у многим другим стварима које су веома битне за животни пут, научио сам од њега. Окуyамине методе тренинга су сурове и доводе човека до љутине па и до беса. То су традиционалне јапанске методе које се користе за стварање карате мајстора. Није се либио да нас удари. Сећам се једног тренинга када нам је саопштио да смо већ средовечни људи, око 50 година старости, али да то њега није брига, па нас је почео тући неким штапом. Мада смо сви били мајстори каратеа, а ја сам био предводник те групе од нас десет, нико није ни помислио да напусти тренинг, јер смо знали да уколико желимо да напредујемо и остварити своје циљеве, да немамо куда отићи. Тога је и он био свестан", каже Кљаић.

Јован Бањац

 

Опширније можете прочитати у штампаном издању Дневника за 4.мај 2017.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести