Маљковић упутио писмо Џону Коутсу због Новака

БЕОГРАД: Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић упутио је данас писмо свом колеги из Олимпијског комитета Аустралије Џону Коутсу, због ситуације у којој се налази најбољи тенисер света Новак Ђоковић.
bozidar maljkovic tanjug
Фото: Танјуг/видео/Божидар Маљковић

У светлу актуелних догађаја везаних за проблеме са уласком у Аустралију и наступом на Аустралијан Опену са којима се суочава најбољи тенисер света, Маљковић у писму изражава снажан протест због третмана који Новак Ђоковић тренутно има.

Поред тога, Маљковић је свог колегу позвао да у духу олимпијских вредности, да свој допринос у решавању неправде са којом се најбољи спортиста света тренутно сусреће.

"Ускратити Новаку Ђоковићу играње на Аустралијан Опену, јесте као и слушати Ролинг Стонсе без Мика Џегера, дакле неприродно. Политичке власти ваше територије, узеле су на себе право које им никако не припада, да својим одлукама утичу на пласман тенисера на АТП листи", написао је Маљковић у писму Коутсу, које је објављено на сајту ОКС.

Како каже, иако је сам по вокацији правник, признаје да боље познаје континентално него англосаксонско право.

"Ипак, мојој правничкој логици измиче разумевање третмана којем је подвргнут мој спортиста, најбољи тенисер света Новак Ђоковић. Уколико се испостави као тачна информација да је мој земљак подвргнут суровој правди Аустралије за разлику од осталих спортиста са идентичним медицинским статусом како бих могао да окарактеришем ову ситуацију сем јасно и очевидно дискриминаторску? То нас доводи до оне Орвелове сентенце да су све животиње исте, али да су неке истије од других“", наводи се између осталог у писму Маљковића.

Маљковић истиче да је више него уверен да Новак није прекршио нити један позитиван пропис или закон који је код вас на снази.

"Уколико Аустралија жели да је и у будуће сматрамо за демократску и уређену, она ће морати или да поштује и доследно спроводи своје законе, или да их у парламенту мења", наводи он.

Тако данас, он стоички и у тишини подноси нехуман третман вашег “екстрадиционог“ казамата, у друштву вашки и пацова, а његова тишина гласнија је од буке коју дижу ваши политичари, додаје Маљковић и подсећа даје Ђоковић први упутио помоћ Аустралији када су је захватили катастрофални пожари.

"Помињући га на својим твитер налозима неке пролазне политичке појаве неће остати трајно забележене у историји Мелбурна као што ће то остати Новак, јер ма каква коначна одлука ваше администрације била, он ће остати највећи и непревазиђени шампион Ози Опена. Због свега наведеног, драги пријатељу, ја вас молим да свој углед и спортски ауторитет уложите у одбрану олимпизма, правних норми и у крајњој линији човечности", рекао је Маљовић.

Он је указао, да би требало да има у виду да се говори о човеку човеку који се одрекао глутена у исхрани будући да од рођења има проблеме са астмом и "чије здравље може бити озбиљно угрожено како вакцином против ковида 19, тако и боравком у нехуманим условима вашег притвора".

"Служиће вам на част сваки вид помоћи коју пружите једном дивном човеку какав је Новак", закључује Маљковић у свом писму.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести