Марија Малић: Олимпијада у Токију – никад се не зна

За одличне резултате у 2018. години репрезентативка у стрељаштву Марија Малић покупила је заслужене ловорике.
Malic Marija/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/ Марија Малић у спортској рубрици „Дневника”

Проглашена је за најбољег спортисту Старе Пазове, док јој је Стрељачки савез Србије доделио епитет најбоље јуниорке и млађе јуниорке. Сасвим је логично било да се 18–годишња Марија због успеха у прошлој години нађе и на врху листе у избору нашег листа. По “Дневнику” је чланица Јединства из Старе Пазове без премца у Војводини у стрељаштву. С обзиром на то да због обавеза није била у могућности да присуствује свечаној додели признања, награду је примила у нашој редакцији, а сусрет смо искористили за осврт на њене резултате у 2018. години. 

– У јуниорској конкуренцији сам на Европском првенству у Ђеру освојила бронзану медаљу у дисциплини ваздушна пушка. Успех у Мађарској употпунила сам светским рекордом у квалификацијама када сам упуцала 625,7 кругова. Потом је уследило одличје истог сјаја на Олимпијским играма за младе у Буенос Ајресу – подсетила се Марија најблиставијих тренутака.

Иако је још две године јуниорка, пуленка тренера Саше Икера у 2018. први пут се опробала са сениоркама на Светском првенству у Јужној Кореји. Сада ће у најстаријем узрасту представљати Србију на такмичењима која јој предстоје.

– У марту идемо на Европско првенство у Осијек. Тешко је било шта прогнозирати, али можда у екипној конкуренцији (Марија, Андреа Арсовић и Сања Вукашиновић) можемо да очекујемо постоље. Касније су нам у календару Европске игре младих у Минску, као и светски купови, најпре у Пекингу, па Минхену и на крају у Рију – открио је план за текућу годину Саша Икер, који је проглашен за најбољег тренера Старе Пазове у 2018.


Изазови почињу у Њу Делхију

Репрезентацију Србије у Њу Делхију очекује први велики изазов у 2019. години. Од суботе до среде (23–27. фебруар) у главном граду Индије биће одржан први Светски куп у сезони, који је прво овогодишње такмичење на коме ће се делити квоте за Олимпијске игре у Токију. Нашу земљу ће представљати: Андреа Арсовић (Партизан – ваздушна и МК пушка тростав), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790 – ваздушна и МК пушка тростав и ваздушна пушка микс), Миленко Себић (Црвена звезда – ваздушна, МК пушка тростав и микс ваздушна пушка), Стеван Плетикосић („Чика Мата“ – МК пушка тростав), Дамир Микец (Полицајац – ваздушни пиштољ), Димитрије Гргић (Академац – ваздушни пиштољ и микс ваздушни пиштољ) и Бобана Момчиловић Величковић (Бор 030, ваздушни пиштољ и микс ваздушни пиштољ).

Јединство ређа успехе

Стрељачка дружина Јединство има добре услове за рад и самим тим је лакше изнедрити још талената. За сада има тридесетак чланова.

– Велику подршку нам пружају Општина Стара Пазова и Стрељачки савез Србије. Имамо добру салу и електронске мете. Поред Марије Малић, у репрезентацији је и наша јуниорка Марија Коларовић, која ће учествовати на Европском првенству. Остварујемо запажене резултате. Недавно смо у финалу Купа у сениорској екипној конкуренцији узели злато, док смо на државном јуниорском првенству, такође, освојили прво место као екипа – навео је Икер.


Марија је у програму Олимпијског комитета Србије и у складу са тим је одређен и календар такмичења, на којим она на најбољи могући начин представља нашу земљу.

– Били смо пар дана на припремама у Смедереву, а од 1. до 7. априла ћемо ићи у Сплит, где ће нам се придружити Андреа Арсовић и то ће нам послужити као припрема за Светски куп у Пекингу – рекла је Марија.

С озбиром на то да је велики таленат, Малићева планира да се и у образовању преусмери у спорт. По завршетку средње медицинске школе желела би школовање да настави у области менаyмента у спорту. Стрељаштво тренира од 2013. године и велики је потенцијал, што је до сада и показала. Европско првенство у Осијеку, на којем ће Марија учествовати, није у квалификационом циклусу за Олимпијске игре у Токију, али јесу светски купови и Европске игре у Минску.

– Мало је нереално да се надамо Токију, али никад се не зна. Олимпијске игре у Паризу 2024. су реалнија опција – сматра Саша Икер.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести