Међу 87 српских олимпијаца у Токију биће и 33 представника из Војводине

У следећи петак, 23. јула, у Токију ће почети 32. летње Олимпијске игре, које су биле планиране за 2020, али су померене за годину дана због пандемије корона вируса.
Ivana Spanovic sa zastavom Srbije/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Ивана Вулета

Проблем, нажалост, није решен ни после 365 дана, напротив, у Јапану су уведене изузетно строге здравствене мере с циљем да се заустави даље ширење болести, али ће се већина најбољих спортиста на нашој планети, ипак, наћи у овом мегаполису у “земљи излазећег сунца”. Такмичења ће се одржавати без присуства гледалаца и уз већинско противљење тамошњих становника, али ће их ипак - бити.

У јапанском царском граду, на основу резултата које су остварили у претходном олимпијском циклусу, наћи ће се и 87 спортисткиња и спортиста из Србије. У екипној конкуренцији, боје наше земље браниће кошаркашице, одбојкашице, ватерполисти и стонотенисери, а сигурно је да је велико разочарање то што, под српском заставом, у конкуренцији за највеће медаље неће бити и кошаркаши, одбојкаши, рукометашице и рукометаши. Но, такав је био расплет њихових борби за олимпијске визе и ту исправке нема.

Аутономна покрајина Војводина, када се подвуче црта испод предолимпијског циклуса, дала је значајни допинос укупном броју учесника Олимпијских игара у Токију. Њих укупно 33 наћи ће се у делегацији Србије, а простим погледом на листу учесника, јасно је да ће најбројнији међу њима бити кошаркашице и кошаркаши (укупно њих 8), односно пливачице и пливачи (5).

Иако је велику жалост у нашој јавности изазвала (не)очекивана елиминација наших кошаркаша на турниру у Београду, а после пораза од Италије, то не значи да из земље кошарке неће бити у конкуренцији за одличја доста младића. Најпре, међу фаворитима за једну од медаља, налазе се кошаркашке првакиње Европе, под командом селекторке Марине Маљковић, које су на претходним Играма у Рију освојиле бронзу. Међу њима су и Дајана Бутулија (Кикинда), Маша Јанковић (Врбас) и Маја Шкорић (Нови Сад), које ће, сигурни смо, уткати себе у нови пут ка великом успеху српских дама у игри под обручима. У баскеташкој селекцији “3X3”, готово сви репрезентативци стижу из наше северне покрајине: Душан Домовић Булут, Михајло Васић, Марко Савић (Нови Сад), Александар Ратков (Стара Пазова) и Дејан Мајсторовић (Стари Бановци).

Фото: КСС

У пливачкој репрезентацији налазе се Панчевка Ања Цревар, која је у Рију са 16 година била најмлађи члан наше делегације, Бечејац Чаба Силађи, Суботичанин Андреј Барна, Новосађанин Вук Челић и Зрењанинац Никола Аћин. Када смо већ код такмичења у базенима, ватерполисти Србије бране злато освојено у Рио де Жанеиру 2016. године, а селектор Дејан Савић у национални тим уврстио је и тројицу Новосађана: Гојка и Душка Пијетловића, као и Бранислава Митровића.


Пети круг Драгане Томашевић

Неки наши спортисти имају великог искуства када је реч о такмичењу на највећем спортског догађају на свету. Атлетичарка Драгана Томашевић (диск) учествоваће пети пут у каријери на Олимпијским играма. Дебитовала је 2004. у Атини, била је у Пекингу 2008, Лондону 2012. и пре пет година у Рију. Ивана Шпановић (скок удаљ), пливач Чаба Силађи и ватерполиста Душко Пијетловић четврти пут ће се наћи на овој смотри.


Одбојкашице бране сребро из Бразила, после тога освојиле су светску и две европске титуле, па навијачи од њих очекују и надају се да ће успети да обједине све три највеће титуле и докажу да су, у овој генерацији, без премца на планети. У тиму Србије налазе се Бјанка Буша (Врбас) и Маја Огњеновић (Зрењанин).

Кроз историју олимпијских игара, када је Србија у питању, рвачи су нам доносили пуно разлога за велика славља. Овог пута, у Јапану ће нас представљати Мате Немеш (Сента), као и натурализовани Грузијци Михаил Каџаја и Зураб Датунашвили (Зрењанин).  


Војвођани у олимпијском тиму

АТЛЕТИКА: Ивана Шпановић, Драгана Томашевић и Марија Вученовић.

ПЛИВАЊЕ: Чаба Силађи, Андреј Барна, Вук Челић, Ања Цревар и Никола Аћин.

СТРЕЉАШТВО: Сања Вукашиновић и Миленко Себић.

ЏУДО: Марица Перишић.

РВАЊЕ: Мате Немеш, Михаил Каџаја и Зураб Датунашвили.

КАЈАК: Страхиња Стефановић, Милица Новаковић и Бојан Зделар.

ВЕСЛАЊЕ: Јована Арсић и Мартин Мачковић.

СТОНИ ТЕНИС: Жолт Пете.

ВАТЕРПОЛО: Бранислав Митровић, Гојко и Душко Пијетловић.

ЖЕНСКА ОДБОЈКА: Бјанка Буша и Маја Огњеновић.

ЖЕНСКА КОШАРКА: Дајана Бутулија, Маша Јанковић и Маја Шкорић.

БАСКЕТ 3X3 – Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Александар Ратков, Михајло Васић и Марко Савић.


И стрелци су пуно пута обрадовали све оне који су били и јесу уз српски спорт, освајајући прегршт најсјајних медаља на највећим смотрама светског спорта. Овог пута на Олимпијским играма учествује седморо наших репрезентативаца, а међу њима су и дебитанткиња, 23–годишња Сања Вукашиновић из Старе Пазове, која се такмичи за СД Нови Сад 1790 и Миленко Себић, члан истог клуба.

Међу адутима Србије за освајање медаље у Токију свакако ће бити Зрењанинка Ивана Шпановић, једна од најбољих светских скакачица удаљ и чланица новосадске Војводине. Ученица Горана Обрадовића је на Играма у Рију 2016. дошла до бронзе, што је била прва медаља за српску атлетику од осамостаљења. Од Иване се очекује да скочи преко даљине од седам метара и обрадује нацију новим, сјајним достигнућем, на која нас је навикла у годинама за нама. Уз њу, у Јапану ће се борити и бацачица диска Драгана Томашевић, односно копљашица, дебитанткиња Марија Вученовић, обе из Сремске Митровице.

Темерин, село надомак Новог Сада, имаће двоје олимпијаца, пошто су право да бране боје Србије изборили џудисткиња Марица Перишић и стонотенисер Жолт Пете.

У кајаку на мирним водама, овдашњи представници изборили су три олимпијске норме, а сво троје представника су из Војводине. Милица Новаковић (раније Старовић) је из Новог Сада, Страхиња Стефановић је Бачкопланчанин, док је Бојан Зделар из Сремске Митровице. Код њихових колега веслачица и веслача, Јована Арсић стиже из Зрењанина, док је Мартин Мачковић Суботичанин.

Сви српски спортисти у наредним данима и недељама биће у фокусу овдашње јавности. Сигурни смо да нас очекују многе непроспаване ноћи због њих, али и да ће они учинити све како бисмо поново осетили понос у грудима због њихових великих победа и како бисмо их славили управо онако како су то чинили са својим јунацима творци Игара из античке Грчке.

Александар Предојевић

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести