Миленко Зорић верује да ће се изборити за Токио

Олимпијски вицешампион и светски и европски првак, Миленко Зорић на припреме у Анталију отпутовао је са остатком репрезентације и после четири недеље сумира утиске.
Кајакашки савез Србије/Миленко Зорић на тренингу у Анталији
Фото: Кајакашки савез Србије/Миленко Зорић на тренингу у Анталији

- Први део припрема је иза нас, имали смо одличне временске услове да одрадимо сваки тренинг који смо планирали. Време је било углавном сунчано и температура око 20 степени, то је идеално за овај период године - рекао је Миленко Зорић.

Сребрни из Рија истиче да је први део припрема протекао у намештању технике и великој километражи на води.

- На почетку припрема смо радили на техници завеслаја. Код куће смо радили на ергометрима током зиме, па смо прву недељу припрема искористили да наместимо технику. Радили смо по 3 тренинга дневно, два веслачка, док је трећи тренинг био или рад у теретани или трчање. Углавном је интензитет интервала на води био слабији али дужи. У теретани смо класичним тренингом одржавали снагу коју смо током зиме акумулирали.

Четврта недеља донела је нешто лакши тренинг, али и другачије задатке.

- Други део припрема је почео са једном недељом која је лакша у односу на претходне, да би се тело опоравило и било спремно за наредне две јаке недеље. Завршне две недеље ћемо искористити да мало повећамо брзину али и даље са великим обимом да не бисмо прерано ушли у форму. Такође смо почели и да испробавамо и тражимо посаде које ће веслати одређене дисциплине - објашњава светски и европски шампион у двоседу на хиљаду метара.

У периоду испробавања посада, током недеље Миленко је седао у чамац са различитим партнерима.

- Пробао сам двосед са Ервином Холпертом са којим сам прошле године победио на националном изборном такмичењу. Поред тога селектор Павле Јованов је хтео да види и како би ишао двосед са младим Бранком Лагунџићем, па смо испробали и ту комбинацију и био сам задовољан. Још увек се не зна које ће комбинације посада изабрати селектор да се спремају за наше изборно такмичење. Остало нам је још две недеље припрема у Турској, а до Купа Србије које је прво национално изборно такмичење за састав репрезентације има скоро два месеца, што је више него довољно да се изаберу и утренирају комбинације.

Сезона пред нама нешто је дужа него у нормалним околностима, па самим тим доноси и већи број изазова.

- План ми је да будем у што бољој форми за ову сезону, јер нас очекује пуно такмичења. Међутим, прво морамо да се докажемо на Купу Србије које је, као што сам рекао, наше изборно такмичење. С обзиром како су до сада текле припреме верујем да ћу успети да се изборим за одлазак на доквалификације за Олимпијске игре и потрудити се да изборим норму за Токијо. После тога нас очекује европско првенство, и у другој половини септембра и шампионат света.

Прво Национално изборно такмичење за састав репрезентације биће одржано на Купу Србије који ће се крајем априла веслати на Савском језеру на Ади Циганлији.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести