Милица Старовић, кајакашица: Нисмо имали реалну слику о стању у Србији

Пре два дана, авионом Владе Србије, из Истанбула је стигло око 150 наших држављана, а међу њима и последњих седам чланова кајакашке репрезентације (Милица Старовић, Марко Томићевић, Страхиња Стефановић, Небојша Грујић и три члана стручног штаба), који су били на припремама за Олимпијске игре у турском Белеку. Кајакашка експедиција, као и сви остали, на аеродрому „Никола Тесла“ морала је да прође специјалну контролу због епидемије коронавируса.
e
Фото: Youtube Printscreen

 Какви су били први утисци по слетању на аеродром у Београду, питали смо једину даму у кајакашкој експедицији Милицу Старовић?

- Буквално смо били заточени. Морали смо да држимо прописано одстојање, мерили су нам температуру и добили смо папир на којем је писало да морамо да будемо 28 дана у кућном карантину – рекла је по доласку у Нови Сад Старовићева.

 Какве утиске доносите с припрема из Турске?

- Мени је тамо увек лепо, а то је била већ шеста година у низу да у Белеку одрађујемо пролећне припреме. Време нас увек добро послужи и услови су одлични и зато се у Турску увек радо враћамо.

 Да ли је коронавирус утицао на рад?

- У неком смислу сигурно да јесте, јер је ситуација код нас настала када смо ми већ увелико били на припремама. Нисмо имали реалну слику о томе шта се заправо дешава и какво је стање у Србији, а разне вести стижу, па нам с те стране није било пријатно. Осим тога, све је било одлично. До самог повратка могли смо да идемо на воду да тренирамо.

 Учествовали сте и на такмичењу које је организовала туска федерација?

- То је већ традиционална трка “Глорија куп”, на којој ми је увек велико задовољство да наступим. Уједно, то нам је и прво такмичење у сезони које је специфично, јер је попут маратона на пет километара и увек представља својеврсну авантуру. Мени је посебно драго, јер сам победила. Из године у годину све је на вишем нивоу, а овог пута конкуренција је била посебно јака, пошто су тамо биле и девојке из Белорусије, од којих једна међу водећим на светској сцени баш у тој дисциплини.

 Да ли су постојале и неке рестриктивне мере због короне?

-  Искрено - нису, али из простог разлога што смо тамо свакако у некој врсти карантина. Хотелу Белеку је огроман, са својом плажом и делом реке где весламо, тако да ми ван тог објекта практично и не излазимо, евентуално једино када имамо слободан дан. Пред сам крај припрема, могло је да се примети да се нешто догађа, по броју гостију који се смањио, а онда је дошло и до затварања хотела. Сугерисано нам је да не идемо у град и тамо где су гужве, што смо наравно послушали.

 Олимпијске игре су отказане за следећу годину. Колико вам то сада ремети тренажни процес?

- Мислим да ова ситуација ремети све нас на одређени начин. Сезона ће нам у старту бити померена, моћи ћемо да будемо срећни ако уопште будемо имали неко међународно првенство, како бисмо одмерили снаге с конкуренцијом и одржавали такмичарску форму.

 Да ли вам је селектор већ наговестио како ћете се организовати у кућним условима да бисте остали у форми?

- За сада чекамо да се мало смири ситуација, тек смо стигли са пута, а заједничке планове нам квари карантин који морамо да испоштујемо. Организоваћу се уз помоћ управе мог ККК Војводина, надајући се да ће да ми доставе кајакашки ергометар, бицикл, као и шипке и тегове и остале реквизите. Свакодневно ћу  тренирати као у зимском периоду док не излазимо на воду. Тренинзи ће бити обимни, али мислим да неће бити проблема што се тиче карантина и тренирања, пошто се сезона свакако помера.

 Већ сте обезбедили две од три олимпијске визе за наш кајак?

- Постоји још шанси за додатне визе. Доквалификације су требале да се одрже на светским куповима, међутим, то је отказано и сада се још увек ништа не зна. Тренутно имамо две изборене норме, женски једносед на 500 и на 200, као и мушки једносед на 200 метара - додала је Милица Старовић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести