МИЛОРАД ЧАВИЋ ТУЖИО ПЛИВАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ЗБОГ НЕИСПЛАЋЕНИХ НАЦИОНАЛНИХ ПЕНЗИЈА Нема новца - папири нестали?

Милорад Чавић је тужио Пливачки савез Србије због неисплаћених националних пензија, мада је добитник националног признања и самим тим му следује месечна накнада.
s
Фото: Youtube printscreen/ilustracija/SwimOn Videos

Дозу мистерије улива и то што, према Чавићевим речима, Министарство омладине и спорта од Пливачког савеза Србије није добило пријаву према којој би Милораду требало да буде исплаћена накнада од две и по просечне плате сваког месеца.

Прву националну пензију је Чавић требало да добије од навршене 35. године, сада има 39 и још увек није добио зарађено.

Чувени спортиста је био принуђен да проблем реши судским путем, "Новости" пишу како је у среду почело суђење у Вишем суду у Београду.

- Тужба је поднета против ПСС, јер није у року, у складу са Уредбом која дефинише ту област, поднео пријаву Министарству омладине и спорта и због чега је Милорад Чавић сада у ситуацији да национално признање може да остварује после 40. године, а не после 35. како је Уредба у том периоду гласила - објаснио је ситуацију после рочишта адвокат Владимир Илић у изјави за Вечерње новости.

Целом ситуацијом је Чавић изузетно разочаран:

- Био сам у шоку. Тада су ме саветовали да је једини начин да остварим своје право да поднесем тужбу. Тешко ми је што сам морам да подигнем тужбу, јер је ПСС захваљујући мојим резултатима из треће категорије скочио у прву, добио је и спонзоре... Емотивно ми је тешко то што ме последњих година Савез не зове. Тренер сам, држим радионице, радим у САД, позивали су ме из Хрватске, УАЕ, Мексика, Канаде. Сви ме зову осим из мог савеза, рекао је Чавић.

Председник Пливачког савеза Србије Борис Дробац је рекао како је на тој функцији од 2015. и није упућен у детаље, те да је тада председнк био Душан Димитријевић који је преминуо 2014.

- У архиви нисмо могли да нађемо ниједан папир. Тражили смо од Министарства, али они нам нису одговорили на наш захтев. Архива из тог периода је непотпуна, чак је речено да је изгубљена документација и хард-диск. Неспорно је и да се Милорад Чавић обратио Савезу 2019. године за издавање потврде о оствареним успесима, што је и урађено - нагласио је Дробац.

Милорад Чавић је један од најтрофејнијих српских спортиста, има сребро са Олимпијских игара 2008. у Пекингу, са чувеног финала где је злато припало Мајклу Фелпсу, а освојио је у Риму светско злато 2009, као и два европска, у Ајндховену 2008. и Дебрецину 2012.

(Блиц)

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести