МОК: Максимално смо посвећени припремама за Игре у Токију

БЕОГРАД: Међународни олимпијски комитет (МОК) обратио се Националним олимпијским комитетима са новим сетом информација у вези са припремама за организацију Олимпијских игара, које ће се идуће године одржати у Токију.
olimpijske igre, tanjug ap
Фото: Tanjug (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Како је саопштио Олимпијски комитет Србије (ОКС), заједничка радна група коју предводе председник Координационе комисије МОК-а Џон Коутс и председник Организационог одбора Токио 2020 Мори Јоширо, задала је себи рок да се до краја маја 2020. године направи нови оперативни план за успешно одржавање Игара, као и да се припреми нови календар такмичења.

"За један од важнијих циљева постављен је и проналазак начина да се услуге за све учеснике поједноставе и оптимизују како би се смањили трошкови настали услед одлагања Игара, али тако да то не утиче на квалитет ових сервиса. Имајући у виду разлоге одлагања Олимпијских игара услед глобалне пандемије коронавируса, нови план организације укључује и све неопходне мере које се тичу здравствене заштите у циљу безбедности целокупног грађанства", наводе из ОКС.

На овај начин, Међународни олимпијски комитет јасно је показао своју одлучност и посвећеност да се Олимпијске игре у Токију успешно одрже идуће године и стао је на пут спекулацијама које су се претходних дана појавиле у медијима широм света о могућностима поновног одлагања Олимпијских игара, поручује се у саопштењу.

"Међународни олимпијски покрет у потпуности је посвећен припремама и организацији Олимпијских игара у Токију 2021. године а са тим у вези, све организације које се налазе у овом систему почеле су са прилагођавањем својих календара такмичења. Међународни комитет Медитеранских игара и Организациони комитет Медитеранских игара у Орану већ су донели одлуку да се Медитеранске игре помере за 2022. годину како би сви спортисти и национални олимпијски комитети могли да буду усресређени на припреме за Олимпијске игре".

"Како је одлагање Олимпијских игара у Токију договорено пре неколико недеља, јака сарадња МОК-а, Међународног параолимпијског комитета, олимпијског покрета и Организационог одбора Токио 2020, омогућила нам је да дамо сигурност и појаснимо спортистима, навијачима и свим заинтересованим странама широм света који су наши наредни планови. Данашњи принципи које смо установили омогућиће нам да наставимо у том духу даље и да одговоримо на многа питања свих заинтересованих страна на што ефикаснији начин", изјавио је председник Координационе комисије МОК-а Џон Коутс.

Он је додао да Игре у Токију могу да буду светла тачка у овим временима и да је олимпијски пламен светло на крају тунела у којем се сви тренутно налазимо.

"Заједничка радна група даће све од себе како бисмо успели у томе и успешно превазишли овај изазов", поручио је он.

Олимпијске игре "Токио 2020" одржаће се следеће године од 23. јула до 8. августа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести