МОК: С. Кореја шаље 22 спортиста на ЗОИ у Ј. Кореју

ЛОЗАНА: Северна Кореја ће послати 22 спортиста на Зимске олимпијске игре у суседној Јужној Кореји идућег месеца, а они ће се надметати у три спорта и пет дисциплина, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК).
MOK
Фото: Tanjug

Пјонгјанг и Сеул су се договорили да марширају под јединственом заставом на свечаном отварању Олимпијаде, а имаће и јединствен тим у женском хокеју на леду, наводи се у саопштењу МОК-а, којим су потврђени ранији наводи.

Северна Кореја ће у Јужну Кореју, такође, послати 24 званичника и 21 представника медија, преноси Ројтерс.

"Данашњи дан је прекретница на дугом путовању", рекао је председник МОК-а Томас Бах, истакавши да је овакав споразум био незамислив пре само неколико недеља.

Бах је изразио наду да ће ЗОИ отворити врата за светлију будућност на Корејском полуострву.

Јужнокорејско Министарство за уједињење је, у одвојеном саопштењу, данас навело да ће Северна Кореја сутра у ту земљу послати делегацију која треба да провери како теку припреме за одлазак севернокорејске уметничке трупе на ЗОИ у Пјонгчангу. 

Северна Кореја је, иначе, јуче отказала планове да за викенд пошаље у Јужну Кореју делегацију, али је та одлука у међувремену промењена.

Пјонгјанг је данас послао саопштење у којем наводи да ће послати делегацију 21. јануара, те да би план посете могао да буде спроведен као што је раније договорено, саопштило је јужнокорејско министарство. 

Северна и Јужна Кореја договориле су се раније ове недеље да ће уметничка група Северне Кореје од 140 чланова двапут наступити у Јужној Кореји за време Зимских олимпијских играра. 

Зимске олимпијске игре биће одржане у Пјонгчангу од 9. до 25. фебруара.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести