Мото ГП: Ђоан Мир је светски шампион

Још од 2000. године и Кенија Робертса млађег, Сузуки није имао возача који је светски шампион, а то је сада променио сјајни Ђоан Мир.
Фонет/АП/Ђоан Мир стигао је до титуле шампиона
Фото: Фонет/АП/Ђоан Мир стигао је до титуле шампиона

Веровали или не, Мир је ове сезоне остварио само једну победу и то прошле седмице у Валенсији, а у прве три трке је имао чак два одустајања.

Тада је победио Фабио Квартараро, који је постао други возач у историји МотоГП шампионата које је пошло за руком да оствари две победе у прве две трке и да на крају сезоне не буде светски шампион.

Што се тиче саме трке у Валенсији, победио је Франко Морбидели, испред сјајног Џека Милера на Прамак Дукатију, а трећи је био Пол Еспаргаро на КТМ–у, док је нови светски шампион Ђоан Мир трку завршио на седмој позицији и после 20 година постао први Сузукијев возач који је првак планете у краљевској класи.

Франко Морбидели је, после невероватног последњег круга и љуте битке са Џеком Милером, завршио трку први, трећи је Пол Еспаргаро, па иду Ринс, Биндер, Оливеира, Довициозо, Еспаргаро, Вињалес, Бањаја, Роси, Крачлоу, Брадл, Петрући и Маркез.

У шампионту конструктора, Сузуки и Дукати су изједначени са по 201 освојеним бодом, што упућује на драму и у последној трци сезоне, у Португалу за седам дана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести