НА ФЕЛИКС РОМУЛИЈАНИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ“ о историјату олимпијског покрета у Србији

Данас је на локалитету Феликс Ромулијана отворена изложба Олимпијског комитета Србије под називом „Пут правих вредности“.
1
Фото: ОКС

Изложба која има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета у нашој земљи биће отворена за посетиоце до 6. маја 2024. године.

Изложбу „Пут правих вредности“ на локалитету Феликс Ромулијана свечано је отворила џудисткиња Андреа Стојадинов, освајачица сребрне медаље на Европском првенству 2020.

„Са изузетним задовољством вам се обраћам у име Олимпијског комитета Србије поводом свечаног отварања изложбе „Пут правих вредности“ у Феликс Ромулијани. Музеји имају непроцењиву улогу у чувању нашег културног  и историјског наслеђа и подсећању на срж нашег идентитета. Стога желим да изразим велику захвалност Народном музеју града Зајечара који је подржао организацију ове изложбе. Овај импозантни комплекс царских палата и резиденцијалних зграда из римског доба подсећа нас на величанствену и богату традицију која је красила ове крајеве. Баш као што су стари Римљани ценили снагу, издржљивост и заједништво, тако и ми данас кроз спорт и олимпизам проналазимо истинске вредности које обликују нашу заједницу“, истакла је Андреа Стојадинов.

Фото: ОКС

Помоћник градоначелника Зајечара, господин Милан Станковић изразио је задовољство што Зајечар има прилику да угости Изложбу. 

„Желим да се захвалим Олимпијском комитету Србије који је у претходном периоду препознао рад нашег града и све оно што смо учинили за спорт. Сваке године имамо све више и више спортских манифестација, то је доказ да смо на правом путу када је у питању спорт. Изложба „Пут правих вредности“ је један доказ да ћемо још више улагати у спорт и да ћемо још више промовисати бренд који је најјачи бренд у нашој земљи, јер ако нас је неко прославио, онда су то спортисти. Пожелео бих свим нашим спортистима пуно среће и да што више медаља освоје на Олимпијским играма у Паризу“, рекао је Милан Станковић.

Директор Народног музеја Зајечар, господин Вујадин Милошевић пожелео је добродошлицу присутнима и изјавио: „Изложба „Пут правих вредности“ је нешто што нам је изузетно значајно за све што се дешава на Феликс Ромулијани током године. Као што смо ми промотери светске културне баштине, тако су и наши спортисти промотери најбољих вредности и наш понос у свету“.

Фото: ОКС

Од данас па све до 6. маја, посетиоци Феликс Ромулијане ће бити у прилици да посете изложбу која приказује најважније тренутке српског олимпизма и драгоцене експонате из фундуса Олимпијског музеја. На Изложби је представљен настанак олимпизма у нашој земљи, као и хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези са Играма.

Ово је осмо издање изложбе „Пут правих вредности“, која је први пут постављена 2021. године у Галерији Српске академије наука и уметности, након чега је исте године гостовала у Народном музеју града Зрењанина, у Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу 2022. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу и у Изложбеном павиљону Универзитета у Новом Саду 2023. године, у Народном музеју у Смедеревској Паланци и у Народном музеју Крушевац ове године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести